nieuws

‘100% van de kankerpatiënten heeft pech’

Algemeen

‘100% van de kankerpatiënten heeft pech’

‘Twee derde van de variatie bij kanker in de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door pech’, aldus Bert Vogelstein en Christian Tomasettie in hun onderzoek ‘Variation in cancer risk among tissues can be explained by the number of stem cell divisions.’ Het verscheen  afgelopen maand in Science.

Nadat het onderzoek was gepubliceerd pikten veel media vooral de boodschap op dat kanker door pech wordt veroorzaakt. Leo Schouten, universitair hoofddocent aan het universitair medisch centrum in Maastricht UMC en Bart Kiemeny, hoogleraar kankerepidemiologie aan de Radboud Universiteit  bekeken het Science-onderzoek en nuanceren de uitkomst ervan. Ze deden dat op verzoek van de redactie van het tijdschrift C2W Life Sciences.  

 

Meer dan één oorzaak

‘Er is zeker sprake van pech, maar niet alleen maar’, stelt Schouten in het C2W-nummer van 6 februari. ‘Pech bij de celdeling speelt een belangrijke rol. Echter de boodschap die naar buiten kwam na aanleiding van het onderzoek, dat kanker krijgen gewoon pech is, is denk ik precies de omgekeerde die naar buiten had moeten komen.’ Volgens Schouten geldt voor het krijgen van kanker: ‘Het zijn niet alleen de stamcellen, maar er komen nog andere factoren bij.

Additionele factoren

De auteurs lichten in het artikel toe dat additionele leefstijlfactoren, zoals drinken, weinig beweging en roken, zwaar wegen. ‘Rook je, dan is de kans om longkanker te krijgen zo’n vijftien of twintig keer groter,’ aldus Schouten. Kiemeney: ‘Zou in Nederland niemand meer roken, dan zouden we jaarlijks 20.000 minder gevallen van kanker zien. Dat is nogal een cijfer.’

 

TK

Beide experts erkennen dat pech een factor speelt bij kanker, maar volgens Kiemeney krijg je de ziekte nooit zomaar. ‘Er wordt gezegd dat je vier, vijf of zes opeenvolgende mutaties nodig hebt in klonen van een cel, voordat het echt fout gaat. Zou je alle slechte leefstijlen, zoals weinig bewegen, drinken of roken kunnen verbannen, dan zou het aantal kankergevallen een derde lager zijn.’

 

Tot slot

Schouten: ‘Pech speelt zeker een rol, maar een stukje aanleg en een stukje omgeving ook. Als die drie dingen bij elkaar komen, dan krijg je misschien kanker.’  Dus zeker is het nooit. Daarom stelt Kiemeney: ‘100% van de kankerpatiënten heeft pech.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Beschermingsmechanisme tegen kanker ontrafeld bij stof uit broccoli

30 procent van de nieuwe kankergevallen komt door ongezond leven

Reageer op dit artikel