nieuws

‘Alzheimer-risico vergroot door hoge bereidingstemperatuur voedsel’

Algemeen

‘Alzheimer-risico vergroot door hoge bereidingstemperatuur voedsel’

Een grote inname van voedingsmiddelen die bereid zijn op hoge temperaturen, kunnen het risico op het krijgen van Alzheimer verhogen, concluderen Lorena Peronne en William B. Grant, auteurs van een onderzoek dat gepubliceerd werd in Journal of Alzheimer’s Disease. 

Volgens de onderzoekers zijn de zogeheten Advanced Glycation End Products (AGE’s), die kunnen ontstaan tijdens de Maillard-reactie, de risicofactoren voor het krijgen van Alzheimer. De Maillard-reactie vindt vaak plaats bij verhoogde temperaturen, bijvoorbeeld bij het bakken van vlees en geeft meestal een bruine kleur. Tijdens deze reactie ontstaan verbindingen tussen aminozuren en gereduceerde suikers. AGE’s worden overigens ook door het lichaam zelf gemaakt, maar zouden bij stapeling toxisch kunnen zijn en het risico op dementie kunnen verhogen.

 

Datagegevens

Voor het onderzoek werden prevalentiegegevens over Alzheimer  gebruikt van cohortonderzoeken van het Washington Heights-Inwood Community Aging Project (WHICAP) van 1992 en 1999. Hierin werd onderzocht wat het verband was tussen het Mediterrane dieet en de hoeveelheid AGE’s en wat voor invloed dit had op de incidentie van Alzheimer. Verder werden de gegevens gebruikt van drie regionale studies waarin de hoeveelheid AGE’s van de deelnemers aan de studies bekend was met data van elf landen van 1977-1993, zeven ontwikkelingslanden van1995-2005 en van Japan van 1985-2008.

 

Verder onderzoek

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat AGE’s invloed zouden hebben op het risico om Alzheimer te krijgen. Dit werd vastgesteld door Weijing Cai en Jaime Uribarri in hun studie Oral glycotoxins are a modifiable cause of dementia and the metabolic syndrome in mice and humans.’  De huidige onderzoekers bevelen aan om verder onderzoek te doen naar het verband tussen AGE’s en het risico op het krijgen van Alzheimer om onzekerheden hierover weg te nemen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Tekort aan vitamine D verhoogd risico op dementie

Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Reageer op dit artikel