nieuws

‘Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet’

Algemeen

‘Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet’

‘Er zijn geen aanwijzingen dat suiker bij mensen via neurobiologische mechanismen verslavend werkt’, is het standpunt van Kenniscentrum suiker & voeding in het nieuwe position paper dat is uitgebracht over suiker & verslaving.

In het nieuwe position paper geeft het kenniscentrum zijn standpunt over de rol van suiker in onze voeding en het effect op de gezondheid. De inhoud van het paper is beoordeeld door Prof.dr. Rob Markus, Maastricht University, Faculteit der psychologie en Neurowetenschappen; sectie Neuropsychologie & Psychofarmacologie en prof. dr. Gertjan Schaafsma, Schaafsma Advisory Services, Scherpenzeel.

 

Afname suikervoorkeur

‘De voorkeur voor en inname van suiker neemt juist af naarmate men ouder wordt’, schrijft het kenniscentrum. ‘Terwijl bij een verslaving tolerantie optreedt en steeds grotere hoeveelheden van de stof nodig zijn. Ook treden er geen onthoudingsverschijnselen op wanneer men geen of minder suiker eet.’ Het kenniscentrum meldt dan ook: ‘Fysiologisch gezien bestaat suikerverslaving bij mensen niet.’

 

Dierexperimenteel onderzoek

‘Een aantal wetenschappelijke onderzoeken wekt de suggestie dat bepaalde voedingsmiddelen, suiker in het bijzonder, verslavend zijn en zo overgewicht en obesitas in de hand werken. Dit wordt ook vaak in de media vermeld’, schrijft het kenniscentrum. Maar volgens de organisatie is ‘deze bewering gebaseerd op beperkte en/of indirecte aanwijzingen uit dierexperimenteel onderzoek.’

 

Gewoontegedrag

‘Het houden van en/of meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor’, wordt verder in de position paper verklaard. ‘Het gaat daarbij vooral om gewoontegedrag dat is aangeleerd door conditionering van positieve prikkels afkomstig van iets lekkers aan de context of gebeurtenis waarin dat lekkers werd genuttigd; dat is niet specifiek voor suiker.’ 

 

Factsheets

Behalve het position paper heeft het kenniscentrum twee factsheets uitgebracht: sensorische aspecten van zoet (over de waarneming van zoet, de voorkeur voor zoet en de smaakwaarneming in de hersenen) en consumptie van suikers in Nederland (een overzicht met van de belangrijkste gegevens over de consumptie van suiker in Nederland).

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Bloeddrukverlaging door eiwitten

Reageer op dit artikel