nieuws

Consumptie ‘ongezonde’ voedingsmiddelen gestegen

Algemeen

Consumptie ‘ongezonde’ voedingsmiddelen gestegen

Wereldwijd is de consumptie van ‘gezonde’ producten de afgelopen twee decennia gegroeid, maar de consumptie werd ingehaald door de verhoogde inname van ‘ongezonde’ voedingsmiddelen. Er zijn grote verschillen per land en regio. Dit komt naar voren in een studie gepubliceerd in The Lancet Global Health.

Het doel van het onderzoek was om de wereldwijde veranderingen in voedselinname van 1990 tot 2010 te schetsen. Aan het onderzoek deden 187 landen mee met bijna 4,5 miljard volwassenen in totaal.

Hoogste score gezonde producten

De hoogste score voor gezonde producten werd gevonden in landen met een laag inkomen, zoals Tsjaad en Mali, en in landen waarin het mediterrane dieet wordt gevolgd, zoals Turkije en Griekenland. Tot gezonde producten rekent het onderzoek fruit, groenten, bonen & groenten, noten & zaden, volkorengranen, melk en vis en producten waarin, meervoudig onverzadigd vet, omega-3-vetzuren en vezels voorkomen.

Lage scores gezonde producten

Lage scores voor gezond voedsel werden behaald in een aantal Midden-Europese landen en landen zoals Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Ongezond zijn volgens de onderzoekers onverwerkt vlees, verwerkt vlees, gezoete drank, verzadigd vet, transvet, cholesterol en zout.

 

Grote verandering in voedselkwaliteit

In landen met hogere inkomens is de verbetering van voedselkwaliteit in de onderzochte periode het grootst geweest. In deze landen was een matige inname van ongezonde producten en een verhoogde inname van gezonde producten.

 

Slechtere voedingskwaliteit

Inwoners van de rijkste regio’s, zoals de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Australië en Nieuw Zeeland, stellen dat de kwaliteit van het voedsel is verslechterd. De wereldwijde consumptie van ongezonde voedingsmiddelen is in westerse regio’s het grootst.  

Sommige landen in Sub-Saharisch Afrika en landen zoals China en India, hebben in de afgelopen 20 jaar geen verbetering gezien in voedselkwaliteit.

Obesitas of ondervoeding

Dr. Mozaffarian, mede auteur van het onderzoek: ‘Er is een dringende behoefte om de voedselkwaliteit te verbeteren in de armere bevolkingsgroepen. Als we niets doen, wordt ondervoeding ingehaald door obesitas en niet-overdraagbare ziektes.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Hoeveelheid’ van voedingsmiddelen door ‘kwaliteit’ vervangen

Reageer op dit artikel