nieuws

Diëtist voortaan in de ‘leidende’ rol

Algemeen

Diëtist voortaan in de ‘leidende’ rol

De afdeling Diëtetiek heeft een unieke positie gekregen in de uitvoering van het klinische voedingsbeleid van het Flevoziekenhuis. In plaats van een consultatieve rol, hebben de diëtisten een leidende rol gekregen in het voedingsbeleid.

De verandering van de positie van de diëtist is een initiatief van de Ziekenhuiscommissie Voedingsbeleid. De commissie signaleerde dat de diëtist relatief makkelijk ‘overruled’ kon worden binnen het behandelteam.  Dit kwam niet ten goede aan de doelstelling van het geven van een optimale voeding, volgens de commissie.

 

Nieuwe beleidslijn

Onder het motto ‘laat iedereen doen waar hij of zij echt goed in is’, heeft de Ziekenhuiscommissie Voedingsbeleid gekozen voor een nieuwe beleidslijn die vanaf 1 februari 2015 is ingegaan.

 

Bewuste keus

Volgens Koen de Blok, internist-nefroloog en lid van de commissie van het Flevoziekenhuis, is de aanpassing van de rol van de afdeling Diëtetiek een bewuste keus: ‘Onze diëtisten zijn op hoog niveau geschoold en bijgeschoold op hun specialistische deelgebieden. Hun adviezen dragen bij aan de doelstelling van het ziekenhuis voor het geven van optimale voeding.’

 

Andere weg inslaan

Volgens de beleidslijn over klinische voeding van het Flevoziekenhuis kan op basis van goede argumenten van de hoofdbehandelaar een voedingsvoorstel worden aangepast.

Hanneke Bruggink, diëtist in het Flevoziekenhuis, haalt aan dat bijvoorbeeld een arts, na een voedingsvoorstel van een diëtist, snel een andere weg kon inslaan. ‘Met alle respect voor de arts, de diëtist is de specialist in het geven van de voedingsadviezen, het is goed dat de adviezen nu volledig in de handen van de afdeling Diëtetiek liggen.’

 

Doorbraak

Bruggink noemt het een doorbraak dat het nu zwart op wit staat dat de diëtist voortaan een leidende rol krijgt in plaats van een consultatieve. Willy Gilbert, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland, is het daarmee eens, maar vindt het jammer dat het bevochten moest worden.

 

Leidende rol

Volgens Gilbert is het uniek dat diëtisten in het ziekenhuis een leidende rol hebben gekregen, maar het zou eigenlijk niet meer dan logisch moeten zijn. ‘Ik ben het eens met het uitgangspunt “laat iedereen doen waar hij/zij goed in is.” Diëtisten zijn ervoor opgeleid om voedingsadviezen te geven. Goede voedingsadviezen vereisen een specialist. Dit staat niet voor niets op de DCN-website. We moeten gebruik maken van elkaars deskundigheid, dat mag steviger worden neergezet. Voeding lijkt simpel, daardoor denken mensen dat ze er veel verstand van hebben. Maar wij als diëtisten zijn ervoor opgeleid. Op het gebied van voeding mag er dan ook naar de expert worden geluisterd.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘De behandeling van ondervoeding vergt nog steeds verbetering’

Reageer op dit artikel