nieuws

SIRE lanceert nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan

Algemeen

SIRE lanceert nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan

‘Gemiddeld gooien we zo’n 50 kilo eten per persoon per jaar weg, we verspillen veel te veel en dat is een schande’, aldus Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken, tijdens de aftrap van de nieuwe SIRE campagne op dinsdag 10 februari.

‘1,3 miljoen euro aan eten wordt wereldwijd weggegooid, dat is per huishouden €340,- per jaar’, aldus Dijksma. De nieuwe SIRE campagne is een groot opgezette consumentencampagne, die heel Nederland moet activeren om in actie te komen tegen voedselverspilling.

 

Machteloos

De consument is de grootste bron van verspilling, het is alleen de vraag hoe je binnenkomt om dit tegen te gaan’, zegt Hans Peters, die de campagne mocht lanceren. Volgens Peters

is de consument onverschillig en machteloos als het om voedselverspilling gaat: ‘Wat heeft het voor effect als ik dat kleine etensrestje bewaar? Zo iets zit bij de overheid, daar heb ik geen invloed op, en wat kan ik doen met mijn kliekjes?’ Het zijn vragen die spelen bij de consument en die moeten worden beantwoord.

 

Oud & nieuw

Voor de campagne heeft SIRE een nieuwe commercial gemaakt, die ontstaan is uit zowel oude als nieuwe commercials. ‘Want zo zit het ook met kliekjes,’ volgens Peters, ‘door het combineren van oude voedingsmiddelen met nieuwe, kun je een nieuwe maaltijd maken.’ Ook is er een site ontwikkeld, waarop consumenten onder andere antwoord kunnen krijgen op hun vragen over verspilling en inspiratie kunnen opdoen voor recepten met kliekjes, www.kliekipedia.nl.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Uitslag Stelling van de maand: ‘Wel of geen druk om slank te blijven’

Reageer op dit artikel