nieuws

Tentoonstelling Foodtopia: voedselinnovatie van 1900 tot nu

Algemeen

Tentoonstelling Foodtopia: voedselinnovatie van 1900 tot nu

‘Stel je eens concreet voor dat je ’s ochtends wakker wordt met een chip in je pols die meteen op de wand op de muur van je slaapkamer een aantal gegevens van jou analyseert, zoals de bloedwaarde en het lipidengehalte.’

Zo begon gastconservator Louise Fresco haar toespraak bij de opening van de nieuwe tentoonstelling Foodtopia in Museum Boerhaave, gisteren in Leiden. Fresco, Nederlands wetenschapper, bestuurder, schrijver en gastconservator van de tentoonstelling, wilde met dit voorbeeld laten zien dat er veel verandering gaat komen op voedingsgebied.

 

Foodtopia

Maar ook in de afgelopen eeuw is er veel veranderd. De tentoonstelling Foodtopia laat de voedselinnovatie van 1900 tot nu zien en draait om de wetenschap achter ons dagelijkse eten. De expositie is in drie zalen met verschillende thema’s ingericht: inleiding voedselproblemen, wetenschap en utopia & gerechten van de toekomst.

 

Kweekburger

Volgens conservator Mieneke te Hennepe was de aanleiding om de tentoonstelling op te zetten, de zogeheten kweekburger van Mark Post, onderzoeker in Maastricht. De kweekburger bestaat uit rundvlees, maar is gemaakt van  gekweekte spiercellen, afkomstig uit een paar gram spierweefsel van een koe. Uit een paar grammen kan tot wel 20.000 ton spierweefsel worden gekweekt. Het voordeel van deze vorm van vleesproductie is dat er minder koeien nodig zijn. Er hoeven minder dieren te worden gedood en er is minder intensieve en vervuilende veeteelt voor nodig. De kweektechniek biedt een mogelijke oplossing voor het wereldvoedseltekort.

 

Innovaties

De tentoonstelling laat de bezoeker de veranderingen op voedingsgebied zien. Zo is ons voedsel veilig geworden voor consumptie en kan door middel van techniek ons voedsel worden getest, zoals de hyperspectraalcamera, waarbij de camera automatisch de versheid van vis kan vaststellen.  

 

Bezoek

De tentoonstelling Foodtopia is te zien van 6 februari tot 1 november 2015.

 

Meer informatie: Tentoonstelling Foodtopia

Reageer op dit artikel