nieuws

Verschil in sociaaleconomische status tussen arm en rijk groeit

Algemeen

Verschil in sociaaleconomische status tussen arm en rijk groeit

In het afgelopen decennium heeft de stijgende nationale welvaart in landen met hoge inkomens gezorgd voor een aantal verbeteringen in de gezondheid en het welzijn van jongeren. Maar de verschillen tussen arm en rijk zijn wereldwijd groter geworden.

Dit komt naar voren in een internationale studie die is gepubliceerd in The Lancet. Aan het onderzoek deden bijna een half miljoen jongeren mee tussen de 11 tot 15 jaar, uit 34 landen in Europa en Noord-Amerika. Het doel van deze studie was om de sociaaleconomische status van de jeugdgezondheidszorg tussen 2002 en 2010 te volgen. De (schoolgaande) adolescenten werden ondervraagd in 2002, 2006 en 2010.

 

Fysiek minder actief

Het onderzoek laat zien dat  adolescenten die in landen wonen met een grote inkomensongelijkheid, minder fysiek actief zijn, een hogere BMI hebben, minder tevreden met hun leven zijn en meer last hebben van psychische klachten, dan jongeren in landen waarin er minder inkomensongelijkheid is.

 

Sociale factor

Frank Elgar, hoofdauteur van de studie en hoogleraar psychiatrie aan McGill University in Quebec, noemt de resultaten schrikbarend, omdat de gezondheidsverschillen optreden in een belangrijke ontwikkelingsfase van de jongeren. Hij dringt dan ook aan op het nemen van maatregelen die bijdragen aan het opheffen van de ongelijkheid in de gezondheid van adolescenten. Elgar en zijn collega’s zeggen dat de nadruk moet liggen op de sociale factor om de gezondheid en het welzijn van de jongeren te beïnvloeden.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verwesterd eetpatroon van Chinese bevolking vergroot kan op metabool syndroom

Armere mensen minder geneigd adviezen gewichtsverlies op te volgen

Reageer op dit artikel