nieuws

Bijna de helft minder kans op hart- en vaatziekten door mediterrane dieet

Algemeen

Bijna de helft minder kans op hart- en vaatziekten door mediterrane dieet

Volwassenen die het mediterrane dieet volgen, hebben 46% minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten over een periode van 10 jaar. Zo blijkt uit een studie die werd gepresenteerd op de American College of Cardiology’s 64 Annual Scientific Session.

De onderzoekspopulatie bestond uit meer dan 2500 Grieken, in de leeftijd van 18-89 jaar, wonend in en rond Athene. De participanten werden van 2001 tot 2012 gevolgd en ieder jaar voorzagen ze de onderzoekers van informatie over hun gezondheid. Aan het begin van de studie, na vijf en na tien jaar vulden alle deelnemers een enquête in over hun medische dossier, leefstijl en voedingsgewoonten.

 

Mediterrane dieet

De deelnemers vulden van elf voedselgroepen in hoe vaak zij hieruit voedingsmiddelen consumeerden. De voedingspatronen die hieruit af te leiden waren, gaven de onderzoekers een score op schaal van 1 tot 55. Daaruit bleek dat deelnemers die het mediterrane dieet volgden 46% minder kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten over een periode van 10 jaar, dan volwassenen die dit voedingspatroon niet volgden. Volgens de onderzoekers bestaat een mediterrane dieet uit vers fruit, groenten, volkoren granen, bonen, noten, vis, olijfolie en een glas rode wijn.

Goedkoop

Ekavi Georgousopoulou, één van de onderzoekers, meldt dat de voedingsmiddelen van het mediterrane dieet algemeen zijn en makkelijk te vinden. Hierdoor is het volgens Georgousopoulou makkelijk toepasbaar in het voedingspatroon van mensen van over de hele wereld. Zo kunnen mensen op een goedkope manier worden beschermd tegen hart- en vaatziekten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Consumptie ‘ongezonde’ voedingsmiddelen gestegen

Reageer op dit artikel