nieuws

Slaaptekort van invloed op gewicht en insulineresistentie diabetici

Algemeen

Slaaptekort van invloed op gewicht en insulineresistentie diabetici

30 minuten te weinig slaap per doordeweekse dag kan op langere termijn gevolgen hebben voor het lichaamsgewicht en het metabolisme van diabetici. Dit suggereren resultaten uit een onderzoek dat begin maart werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society.

Aan de studie van onderzoeker  Shahrad Taheri van het Weil Cornell Medical College in Qatar, deden 522 patiënten met diabetes type 2 mee. Ze werden willekeurig verdeeld in drie groepen: een met normale zorg, een met fysieke activiteit en een met een dieetinterventie en fysieke activiteit interventie.

 

Methode

De deelnemers vulden een 7-daags-slaapdagboek in aan de hand waarvan het opgebouwde slaaptekort kon worden berekend. Aan het begin van het onderzoek werden gewicht, lengte en de tailleomvang gemeten. Om de gevoeligheid voor insuline te analyseren werden bloedmonsters afgenomen.

 

Meer kans op obesitas

Na een periode van 6 maanden bleek dat de deelnemers met een doordeweeks slaaptekort van 72% een grotere kans hebben op de ontwikkeling van obesitas dan degenen zonder slaaptekort. Ook werd slaaptekort geassocieerd met insulineresistentie.

 

12 maanden

Het risico op het krijgen van obesitas steeg 17% en insulineresistentie steeg 39% wanneer er per doordeweekse dag 30 minuten slaaptekort was in vergelijking met deelnemers die geen slaaptekort hadden.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verminderd slaappatroon van invloed op gewicht van kinderen

Reageer op dit artikel