nieuws

300.000 kinderen in Nederland eten geen ontbijt

Algemeen

300.000 kinderen in Nederland eten geen ontbijt

Nederlanders besteden doordeweeks minder dan 13 minuten en één euro per persoon aan het ontbijt. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1500 Nederlanders dat is uitgevoerd Jumbo-onderzoek onder 1500 Nederlanders.

De meeste Nederlanders ontbijten zeven dag per week, vrouwen iets vaker dan mannen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de mensen het een gezonde gewoonte vinden. Eén op de drie Nederlanders geeft aan ‘zonder een ontbijt niet goed te functioneren.’ Toch beginnen 300.000 kinderen zonder ontbijt.

 

Koningsontbijt

Aanstaande vrijdag biedt Jumbo meer dan 1,2 miljoen bassischoolkinderen een Koningsontbijt aan. Colette Cloosterman- van Eerd, mede-eigenaar van Jumbo, geeft aan het ontbijt belangrijk te vinden en dit ook door te willen geven aan ouders en kinderen. ‘In Nederland zijn er nog steeds 300000 kinderen die niet elke dag ontbijten. Dat mág niet zo zijn.’

 

Ontbijt

Hartig en zoet beleg op een boterham wordt als eerste gekozen als ontbijt, gevolgd door yoghurt of kwark met ontbijtgranen. Een croissant wordt genuttigd door nauwelijks 2 procent van de Nederlanders. Naast koffie en thee, staat bij veel mensen melk en vruchtensap op tafel. Een enkeling begint de dag met frisdrank. In het weekend geeft zes op de tien Nederlanders één tot drie euro per persoon uit. In het weekend wordt er vaker een ei gebakken of een smoothie gemaakt.

 

Plaats

De meeste Nederlanders nuttigen thuis het ontbijt. Eén op de tien mensen ontbijt minstens één keer per week buiten de deur. Het consumeren gebeurt dan in een horecagelegenheid, op het werk of onderweg. In het weekend kiest 4% voor een ontbijt op bed.

 

Activiteit

Minder dan 25% doet tijdens het ontbijt ‘even lekker helemaal niets’. De rest kijkt televisie (18%), heeft de laptop op schoot (12%) of is bezig met de mobiele telefoon (10%).

 

Tijdstip

In de meeste huishoudens (44%) wordt het ontbijt tussen 7.00 en 8.00 uur genuttigd. Ook eet de helft de eerste maaltijd van de dag alleen. In het weekend wordt een uur later het ontbijt gegeten dan doordeweeks. Bovendien eten dan vaak de partner en kinderen mee.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

’Gezonder eetpatroon bij vmbo-jongeren door DOiT lesprogramma’

Reageer op dit artikel