nieuws

Betere smaakbeleving door ethisch geproduceerd voedsel

Algemeen

Betere smaakbeleving door ethisch geproduceerd voedsel

Door het eten van ethisch geproduceerd voedsel krijgen mensen een morele voldoening. Dit zorgt ervoor dat consumenten een verbeterde smaak ervaren en bereid zijn meer geld uit te geven aan ethisch geproduceerd voedsel. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Appetite Journal.

De onderzoekers vonden dat consumenten die een matig of sterk voordeel ervaren van biologisch geproduceerd, Fair Trade of lokaal geproduceerd voedsel, over het algemeen een hogere smaakbeleving hebben dan degenen die geen voordeel ervoeren van dit soort producten. 

 

Onderzoeken

De gegevens van het onderzoek komen van vier verschillende studies die zijn geanalyseerd door een onderzoeksteam van de University van Brussel en Oxford University. Het ging om drie experimentele studies met bijna 200 deelnemers en een studie waarvoor 4000 deelnemers zijn geënquêteerd in 8 landen.

 

Biologische tomatensaus

De gegevens van het internationale onderzoek met de enquête zijn in 2005 verzameld. Na analyse van de data door de onderzoekers vonden ze een correlatie tussen het kopen van biologische tomatensaus en de morele voldoening.

 

Eco-vriendelijk koekje

In een tweede studie die de onderzoekers bekeken, kreeg de ene groep een koekje te eten waarbij werd verteld dat het koekjesbedrijf aan milieuvriendelijke productie deed. De andere groep kreeg een koekje te eten waarbij werd verteld dat het bedrijf door de productie schade aan het milieu veroorzaakte. Tijdens het consumeren werd gevraagd naar de smaak, de ervaring, de morele voldoening en of ze van plan waren het koekje opnieuw te kopen. Het eco-vriendelijke koekje deed het voor alle criteria beter.

De onderzoekers hebben bij aanvang van de studie de stemming van de participanten gemeten. Daaruit concluderen de onderzoekers dat een verminderde stemming niet leidde tot een verminderd gevoel van morele voldoening.

 

Chocolade en appelsap

De onderzoekers vonden vergelijkbare resultaten voor het derde en vierde experiment. Daarbij kregen deelnemers Fair Trade chocolade en lokaal geproduceerde appelsap.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Consument besteedt meer geld aan duurzaam voedsel

Reageer op dit artikel