nieuws

‘Buitenshuis eten van invloed op bloeddruk’

Algemeen

‘Buitenshuis eten van invloed op bloeddruk’

Onderzoekers zien een verband tussen het consumeren van maaltijden buitenshuis en de bloeddruk van onderzochte studenten in Singapore. Dit komt naar voren in een studie van de Duke-NUS Graduate Medical School Singapore (Duke-NUS) die is gepubliceerd in het American Journal of Hypertension.

Wereldwijd wordt een hoge bloeddruk gezien als een van de belangrijkste risicofactoren voor overlijden aan hart- en vaatlijden. Het doel van dit onderzoek was om de prevalentie en leefstijlfactoren die samenhangen met prehypertensie te bepalen. 

 

 

Resultaten

Aan het onderzoek deden 501 willekeurig gekozen Singaporese studenten mee, die tussen de 18 en 40 jaar oud waren. 27,4% van de populatie had ten tijde van het onderzoek prehypertensie, daarvan is 49% man en 9% vrouw. 2,2% van de deelnemers had hypertensie.

Uit het onderzoek blijkt dat degene met (pre)hypertensie de neiging hebben om vaker per week buitenshuis te eten, een hogere BMI en weinig lichaamsbeweging hebben. 38% consumeerde meer dan 12 maaltijden buiten  huis. De kans op prehypertensie is volgens de onderzoekers 6% verhoogd na het consumeren van één maaltijd buiten het huis.

 

Bevolkingsonderzoek

Uit toekomstig onderzoek moet blijken of preventieprogramma’s effect hebben op de bloeddrukniveaus. Volgens de onderzoekers is in Singapore grootschalig bevolkingsonderzoek nodig naar de aanpassing van leefstijl voor de preventie van hypertensie onder jong volwassenen.

Lees verder op Voeding Nu online:
Vier eieren per week; minder diabetesrisico oudere mannen
Minder kans op beroerte bij combinatie medicijn en foliumzuur

Reageer op dit artikel