nieuws

CBS: Nederlanders eten onvoldoende groente, fruit en vis

Algemeen

CBS: Nederlanders eten onvoldoende groente, fruit en vis

Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis. Daarbij zijn verschillen tussen oud en jong, mannen en vrouwen, laag- en hoogopgeleiden en autochtone en allochtone Nederlanders.

Dat maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM)  23 april bekend naar aanleiding van de Gezondheidsenquête 2014 voor de nieuwe Leefstijlmonitor.

 

Richtlijnen Goede Voeding

Zo blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen vaker voldoende fruit en vis eten dan mannen en ouderen voldoen vaker aan de Richtlijnen Goede Voeding (opgesteld door de Gezondheidsraad) voor groente, fruit en vis dan jongeren.

 

Leefstijlmonitor

De Leefstijlmonitor verzorgt de gegevensverzameling op het gebied van leefstijl-gerelateerde thema’s, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, bewegen en voeding. De beoogde omvang van de respondentgroep is 10.000 mensen.

 

Fruit

Een kwart van alle mensen vanaf vier jaar voldoet aan de richtlijn voor fruit. Vrouwen (30%) eten vaker dan mannen (22%) voldoende fruit. Volgens de richtlijnen moeten kinderen tot en met 8 jaar dagelijks anderhalf stuk fruit eten en vanaf 9 jaar twee stuks fruit.

 

Groente

Ruim een kwart van de mensen eet dagelijks voldoende groente. Dit geldt zowel voor mannen (28%) als vrouwen (27%). Veertien procent van de mensen voldoet aan de richtlijn voor het eten van vis: vrouwen (15%) en mannen (13%). De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente is 100 gram voor jongeren van 4 tot 8 jaar, 150 gram voor mensen van 9 tot 13 jaar en ouder dan 70 jaar. En voor mensen van 14 tot 70 jaar 200 gram groente per dag.

 

Opleiding en afkomst

Hoger opgeleiden voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan lager opgeleiden. Allochtonen voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan autochtonen. In de richtlijn wordt aanbevolen om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer per vette vis, zoals zalm, haring of makreel.

 

Leeftijd

Drie op de tien kinderen in de bassischoolleeftijd voldoen aan de richtlijnen voor groente en fruit. Dit daalt daarna sterk in de leeftijdsgroep 12 tot 16 jaar om vervolgens met het stijgen van de leeftijd weer toe te nemen naar ruim vier op de tien 75-plussers.

 

Ook het percentage mensen dat voldoet aan de richtlijn voor vis hangt samen met de leeftijd. 12- tot 16-jarigen voldoen het minst vaak aan de richtlijn (6%). Ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar eten het vaakst twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis (23%).

 

Voedselconsumptiepeiling

De gegevens zijn afkomstig uit de CBS Gezondheidsenquête. De Leefstijlmonitor bestaat daarnaast uit verdiepende modules. Voor voeding gaat het om de Voedselconsumptiepeiling. Deze peiling brengt de voeding in beeld, waardoor de cijfers afwijken van de vragen in de Gezondheidsenquête. In de meest recente Voedselconsumptiepeiling voldeden minder mensen aan de aanbeveling voor groente en fruit dan in dit onderzoek.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Groenteconsumptie iets verhoogd bij peuters door keuzemogelijkheid

Nederlanders willen groenten en fruit uit eigen tuin

Reageer op dit artikel