nieuws

Consumentenbond: Veel levensmiddelen bevatten nog te veel zout

Algemeen

Consumentenbond: Veel levensmiddelen bevatten nog te veel zout

Veel zoute levensmiddelen zijn de afgelopen jaren even zout gebleven of zouter geworden, ondanks de beloftes van producenten om hun producten minder zout te maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor de Consumentengids van mei 2015.

De Consumentenbond, de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging vinden dat de zoutreductie niet snel genoeg wordt opgepakt en roepen minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om meer werk te maken van het terugdringen van zout in levensmiddelen.

 

Te veel zout

Te veel zout (meer dan 6 gram) kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatzieken, nierziekten en botontkalking. Volgens de Consumentenbondkrijgen consumenten 9 gram zout binnen, waarvan 80% is verwekt in bijvoorbeeld brood, kaas en vleeswaren.

 

Geen verbetering

Van 90 producten die in eerdere onderzoeken als zoutste uit de test kwamen, blijkt er bij 40 nog niets verbeterd. Zo is de Honig-mix voor Nasi Speciaal nog even zout als in 2011. Ook is de Wagner Big Pizza Supreme met 5,5 gram zout per pizza 10% zouter dan in 2013, evenals de kaas van Old Amsterdam die 15% meer zout dan twee jaar geleden bevat. Een onderzoek van de Gezondgids (van de Consumentenbond) van april 2015 liet zien dat de kruidenmixen voor kip, gehakt en vis vaak veel zout bevatten, soms wel 81%.

 

Zoutreductie

Enkele fabrikanten laten zien dat zoutreductie wel mogelijk is. Zo is het zoutgehalte in Kimo borrelnootjes van Aldi gehalveerd en ook de Kop Soep Kip van Albert Heijn bevat nu 50% minder zout. De Consumentenbond voert sinds 2007 actie voor substantiële zoutreductie in levensmiddelen. Deze moet stapsgewijs en over de hele linie plaatsvinden.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Lunch met minder zout leidt niet tot compensatiegedrag

Bakkerijbranche wil met zoutreductie positie brood bewaken

Reageer op dit artikel