nieuws

Project: basisschoolleerlingen lekker in hun vel=beter presteren

Algemeen

Project: basisschoolleerlingen lekker in hun vel=beter presteren

Ruim 1200 kinderen in Parkstad Limburg gaan met ingang van 1 november 2015 vier jaar lang naar een ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Op de scholen komt een langere lesdag met meer structuur en voldoende tijd voor leren, sport en bewegen, aandacht voor gezonde voeding evenals culturele activiteit.

De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een Kennis-As Limburg Project. De initiatiefnemers zijn: de onderwijsstichting MOVARE, de Universiteit Maastricht en de GGD-Zuid-Limburg, gesteund door de Provincie Limburg. De gedachte achter het initiatief is als leerlingen beter in hun vel zitten,  ze beter presteren.

 

Veranderingen

Twee scholen met 600 leerlingen, De Carroussel en Gravenrode/Schaesberg in Landgraaf, doen mee aan het volledige pakket. Het dagprogramma op de scholen wordt iets verlengd. Ook krijgen leerlingen een langere middagpauze. Hierin ontvangen alle kinderen een ‘gezonde’ lunch, en een gevarieerd programma van sport, spel, bewegen, cultuur en lessen over gezonde voeding.

 

De buitenschoolse opvang is betrokken bij het project, daardoor is het mogelijk om vanaf ‘s ochtends half acht de dag te beginnen met een ‘gezond’ ontbijt.

 

Controlescholen

Daarnaast doen twee scholen mee met het beweegpakket, dat is zonder voeding. Verder doen ook vier controlescholen in Parkstad mee aan het onderzoek. Hier worden geen veranderingen in de dagindeling, beweegritme of voeding doorgevoerd.  Op deze manier kunnen wetenschappers na het project de mogelijke effecten meten tussen scholen die mee doen aan het project en de controlescholen.

 

Wetenschappers

Dertig wetenschappers van de Universiteit Maastricht begeleiden het project dat onder leiding staat van prof. Dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde.

 

Er zullen data worden verzameld van onder meer de gezondheidstoestand, sport- en cultuurdeelname, citoscores, opvoeding en de sociaal-economische status van de ouders. In 2020 wordt het project afgesloten met een wetenschappelijk symposium waarop de resultaten bekend worden gemaakt.

 

Gezondheid verbeteren

De komende jaren steken onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, Rijk en de Provincie Limburg €600 miljoen in de Limburgse kenniseconomie. Met de Gezonde Basisschool van de Toekomst willen de initiatiefnemers de gezondheid van de inwoners van Parkstad verbeteren.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Project: Gezondere voeding en meer beweging in Vlaamse kinderdagverblijven

Reageer op dit artikel