nieuws

Vervroegde cognitieve achteruitgang door slaapademhalingsproblemen

Algemeen

Vervroegde cognitieve achteruitgang door slaapademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen tijdens het slapen worden geassocieerd met een vervroegde daling van het geheugen en denkvermogen. Zo blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology

De onderzoekers suggereren dat behandeling van de slaapproblemen met een beademingsmachine, de achteruitgang kan vertragen. 

 

Doel

Het doel van het onderzoek was om te analyseren of de aanwezigheid van slaapademhalingsproblemen is geassocieerd met een vervroegde daling van het geheugen en denkvermogen. Ook werd onderzocht of behandeling van de ademhalingsproblemen de achteruitgang kan tegengaan. 2470 deelnemers in de leeftijd van 55-90 jaar deden mee aan de studie. De medische geschiedenis en de ademhalingsproblemen tijdens het slapen van de deelnemers werd beoordeeld door de onderzoekers en werden gelinkt aan de cognitieve toestand en leeftijd van de participanten. Ze werden ingedeeld op geen geheugenverlies, verminderd denkvermogen, oftewel mild cognitive impairment (MCI) en de ziekte van Alzheimer.  

 

Slaapademhalingsproblemen

Deelnemers van het onderzoek met slaapademhalingsproblemen werden tien jaar (gemiddeld 77 jaar tegenover 90 jaar) eerder gediagnosticeerd met MCI dan deelnemers die geen slaapademhalingsproblemen hadden. Degenen met ademhalingsproblemen tijdens het slapen, ontwikkelden vijf jaar eerder (gemiddeld 83 jaar tegenover 88 jaar) de ziekte van Alzheimer ten opzichte van de deelnemers die geen slaapproblemen hadden.

 

Behandeling

Deelnemers die slaapproblemen hadden en werden behandeld met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), een vorm van ondersteuning van de ademhaling, werden tien jaar later (gemiddeld 82 jaar tegenover 72 jaar) gediagnostiseerd met MCI dan degenen met onbehandelde problemen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Slaapgebrek onderbelichte oorzaak kinderobesitas

Slaaptekort van invloed op gewicht en insulineresistentie diabetici

Reageer op dit artikel