nieuws

Biologische wintermelk bevat bijna een derde minder jodium

Algemeen

Biologische wintermelk bevat bijna een derde minder jodium

Biologische wintermelk bevat 32,2% minder jodium dan traditioneel geproduceerde verse melk. UHT-melk bevat 30% minder jodium dan gepasteuriseerde melk. Dat vonden Britse onderzoekers van de University of Reading. Het onderzoek is gepubliceerd in de Food Chemistry.  

Melk is volgens de onderzoekers de grootste bron van jodium in het Verenigde Koninkrijk. Vervanging van traditioneel geproduceerde melk door biologische wintermelk of UHT-melk kan zorgen voor een verhoogd risico van een suboptimale jodiumstatus, in het bijzonder voor zwangere of lacterende vrouwen. Het vetgehalte van melk beïnvloed het jodiumgehalte niet.

 

Jodium

De onderzoekers melden dat biologische wintermelk en UHT-melk niet slecht is voor de consument en dat alle soorten melk positieve gezondheidseffecten hebben. Maar wanneer consumenten wel biologische wintermelk en UHT-melk drinken, zullen zij ongeveer 250 ml  meer moeten drinken om aan dezelfde hoeveelheid jodium te komen als een glas van ongeveer 500 ml van traditioneel gepasteuriseerde melk.  

 

Hersenontwikkeling

Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. De hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Verschillende gezondheidsorganisaties, waaronder de UK National Health Service (NHS), erkennen de rol van jodium bij de hersenontwikkeling van baby’s.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gefermenteerde melk met LcS verbetert stoelgang van ouderen

Reageer op dit artikel