nieuws

Borstvoeding geassocieerd met positieve gevolgen voor moeders met borstkanker

Algemeen

Borstvoeding geassocieerd met positieve gevolgen voor moeders met borstkanker

Vrouwen die zijn gediagnosticeerd met borstkanker en eerder al borstvoeding hebben gegeven aan hun baby’s, hebben mogelijk 30% minder risico op het terugkeren van de ziekte.

Bovendien is het beschermende effect van borstvoeding groter voor een bepaald subtype die het meest wordt gediagnosticeerd van alle borstkankers. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute.  

 

Borstvoeding

Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, 28% minder kans hebben om te sterven door de ziekte kanker. Voor vrouwen die zes maanden of langer borstvoeding hebben gegeven, was de bescherming nog groter.

 

Luminal A

De onderzoekers zagen voordelen bij vrouwen die borstvoeding gaven en waren gediagnostiseerd met het zogeheten luminale A subtype tumorvorm van borstkanker. Er zijn geen significante associaties waargenomen voor andere subtypes. Oestrogeen-receptor positieve Luminal A subtype (of ER+) kanker is de meest gediagnosticeerde van alle borstkankers. Deze tumoren zijn vaak te behandelen met hormonale therapie. 

 

Verklaring

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende reden te geven waarom borstvoeding wordt geassocieerd met een betere prognose nadat vrouwen zijn gediagnosticeerd met borstkanker. Zo zou borstvoeding kunnen zorgen voor een moleculaire omgeving, waardoor de tumor beter reageert op antioestrogeen therapie.  

 

Medische gegevens

Aan het onderzoek deden 1636 vrouwen met borstkanker mee die een vragenlijst over onder andere de geschiedenis van borstvoeding invulden. Ook werden medische gegevens verkregen. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlandse moeders geven langer borstvoeding dan vijf jaar geleden

Eetpatroon en borstvoeding van invloed op het latere lichaamsgewicht

Reageer op dit artikel