nieuws

‘Doe maar gewoon, dan eet je gezond genoeg’

Algemeen

‘Doe maar gewoon, dan eet je gezond genoeg’

Nederlanders blijken niet gevoelig voor voedseltrends en dieetgoeroes. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het Network for Food Experts (NVVL).

Aan het onderzoek deden 1063 Nederlanders mee van 18 jaar of ouder. De deelnemers vulden online een enquête in over voedseltrends. Daaruit blijkt ook dat 93 procent een diëtist als betrouwbare bron ziet voor informatie over gezonde voeding.

 

Voedseltrends en voedingshypes

De participanten vinden voedseltrends verwarrend en onzin. De meeste trekken zich niet veel aan van de trends. Maximaal 3 procent van de ondervraagden doet wel eens mee aan voedingshypes, zoals een Paleo-dieet. Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen het interessant vinden om over voeding te lezen in boeken en tijdschriften, er met vrienden over te praten of op het internet te zoeken naar informatie. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar blijken iets gevoeliger te zijn voor voedselhypes en deze ook beter te kennen.

 

‘Superfoods’

Tachtig procent van alle Nederlanders heeft nog nooit gojibessen, tarwegras of chiazaad op het boodschappenlijst gezet. De meeste ondervraagden vinden ook dat zij redelijk gezond eten en geven zichzelf daarvoor een zeven. Groente, fruit, water en zuivel zien consumenten als de meest gezonde voeding. Fastfood, calorierijke tussendoortjes, frisdrank en alcohol worden als grote boosdoeners gezien.

 

Betrouwbare bron

Artsen, diëtisten en voorlichtingsinstanties als het Voedingscentrum worden door negen van de tien ondervraagden als zeer betrouwbare bronnen gezien voor informatie over gezonde voeding. De informatie in winkels en vooral advertenties nemen mensen daarentegen nogal eens met een korreltje zout. Familieleden en huisgenoten bepalen uiteindelijk (samen) wat er op tafel komt te staan.

 

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf (Voedingscentrum) is het best bekende hulpmiddel bij de keuze voor gezonde voeding, 93 procent van de respondenten weet precies of ongeveer wat de Schijf van Vijf inhoudt. Volgens 56 procent van de Nederlanders biedt de Schijf van Vijf ook de gezondste manier van eten en 38 procent neemt deze principes als norm voor eigen voeding. Een kwart van alle deelnemers vaart blind op eigen inzichten en geeft daarbij aan ‘gezond’, ‘gewoon’, ‘gevarieerd’ en ‘niet teveel’ te eten. ‘Doe maar gewoon, dan eet je gezond genoeg’, is in de meeste Nederlandse huishoudens het leidende motto.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Fred Brouns: ‘Glutenhype binnenkort voorbij’

Resten van gewasbeschermingsmiddelen in gojibessen, chiazaad en quinoa

Reageer op dit artikel