nieuws

Bedrijfsleven en wetenschap werken samen tegen voedselverspilling

Algemeen

Bedrijfsleven en wetenschap werken samen tegen voedselverspilling

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het zogenoemde CARVE-project om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen.

Dat werd bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste (16 tot 19 juni), georganiseerd door de Nederlandse overheid in Den Haag.

 

Samenwerking en communicatie

Verspilling van voedsel moet volgens de samenwerkingsorganisaties niet alleen liggen bij de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf, maar ook bij de productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing. Ook zou een betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners noodzakelijk zijn voor de vermindering van voedselverspilling. 

 

Pilots

Gedurende vier jaar gaan bedrijven in de voedselketen in pilots met elkaar aan de slag. Onderwerpen die in de pilots aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

In 2015 lopen pilots bij Royal A-ware, Iglo, Sonneveld Group BV, Arla, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en Plus. 

 

Voedselverspilling

Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. CARVE staat voor Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

FoodBattleconcept zorgt voor minder voedselverspilling

SIRE lanceert nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan

Reageer op dit artikel