nieuws

Chronische darmontsteking komt veel vaker voor dan gedacht

Algemeen

Chronische darmontsteking komt veel vaker voor dan gedacht

Negen op de 1000 mensen in Nederland heeft last van een chronische darmontsteking. Dat is fors meer dan de huidige schattingen. Dit is een van de uitkomsten van een grootschalig onderzoek van het Maastricht UMC+.

Het Maastrichtse ziekenhuis bracht, samen met Orbis MC en Atrium MC, jarenlang gegevens in kaart van duizenden Zuid-Limburgse patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De langlopende studie geeft voor het eerst in Nederland een betrouwbare weergave van beide ziektebeelden en werd recent beschreven in het International Journal of Epidemiology.  

Crohn en colitus ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee voornaamste vormen van chronische darmontsteking en worden meestal afgekort tot IBD (inflammatory bowel disease). Deze ziektes komen vaak al op relatief jonge leeftijd (tussen 15-30 jaar) voor en hebben in veel gevallen een grote, negatieve impact op de kwaliteit van leven.

Veel meer dan gedacht

Om een beter inzicht te krijgen in het verloop van deze darmziektes heeft het Maastricht UMC+ samen met de ziekenhuizen van Sittard en Heerlen het zogeheten IBD Zuid-Limburg cohort opgezet. Daar zijn inmiddels 1675 patiënten met colitis ulcerosa en 1162 patiënten met de ziekte van Crohn in opgenomen, nagenoeg alle IBD-patiënten in Zuid-Limburg sinds 1991. Uit deze grote hoeveelheid gegevens blijkt onder andere dat IBD veel vaker voorkomt dan aanvankelijk werd gedacht. Huidige schattingen gaan uit van ongeveer 2 patiënten per 1000 mensen, maar dat blijkt volgens de nieuwe gegevens meer dan vier keer zo hoog te zijn. Per jaar komen er ongeveer 70 nieuwe patiënten per 100.000 inwoners bij, ook dat getal is veel hoger dan altijd werd aangenomen.

Kwaliteit van leven

Tineke Markus, directeur van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), is zelf patiënt en vindt het IBD Zuid-Limburg cohort bijzonder waardevol: ‘Deze omvangrijke studie toont aan dat het probleem wordt onderschat. Een chronische darmaandoening heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het is daarom des te belangrijker om goed onderzoek te bevorderen en verder uit te breiden naar andere delen van Nederland, zodat patiënten in de toekomst uitzicht krijgen op een veel betere kwaliteit van leven.’

Lees verder op Voeding Nu online:
Risico colonkanker na twee weken verhoogd door westers voedingspatroon

Reageer op dit artikel