nieuws

Criteria Vinkje komen overeen met Richtlijnen Voedselkeuze

Algemeen

Criteria Vinkje komen overeen met Richtlijnen Voedselkeuze

Criteria die worden gehanteerd bij het toekennen van het Vinkje-logo komen overeen met de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Producten kunnen een Vinkje krijgen als de producent lid is van de stichting Ik Kies Bewust en wanneer het product aan bepaalde criteria voldoet. Ook laat het RIVM weten dat de criteria van het Vinkje de afgelopen jaren zijn aangescherpt

 

Het Vinkje

De stichting Ik Kies Bewust werkt sinds 2006 met het Vinkje op voedingsproducten. Het doel is dat aan de ene kant producenten worden gestimuleerd om gezonde producten te maken en aan de andere kant dat consumenten worden aangespoord om voor deze gezondere producten te kiezen. Het logo van het Vinkje geeft consumenten informatie over de samenstelling van een voedingsmiddel. Het is een particulier initiatief, dat wordt gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Groen en blauw

Er zijn twee soorten Vinkjes. De groene cirkel geldt voor de gezondere variant van producten uit de Schijf van Vijf, zoals volkorenbrood, magere en halfvolle zuivel, verse groenten en fruit. De blauwe cirkel staat op de gezondere variant van producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals snacks met minder calorieën en frisdrank met minder suiker.

 

Jaarprijs

De Jaarprijs Goede Voeding 2015 die door Voeding Nu wordt georganiseerd is ook bedoeld om bedrijven verder aan te zetten om hun producten gezonder van samenstelling te maken. De inschrijving voor bedrijven is tot 1 september 2015 geopend. Deelname aan de Jaaprijs vergroot de mogelijkheid om de productverbeteringen aan een groot publiek te tonen.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend

Reageer op dit artikel