nieuws

Productnieuws: ‘Olie Blend Bar maakt natuurlijke karakter van margarine duidelijk’

Algemeen

Productnieuws: ‘Olie Blend Bar maakt natuurlijke karakter van margarine duidelijk’

‘Bij margarine hebben mensen het idee dat het maar een zozo-product is, het komt uit een bakje uit de fabriek, en ze weten vaak niet dat het gemaakt is van pure ingrediënten uit de natuur.’

Aan het woord is Kathelijn van Elk, manager voeding en gezondheid van Unilever. Ze geeft uitleg in de zogenoemde Olie Blend Bar die Unilever sinds eind mei heeft opengesteld in de Rotterdamse Markthal. Het bedrijf wil mensen laten zien hoe margarine wordt gemaakt, welke ingrediënten daarbij worden gebruikt, welke smaken je kunt bereiken en welke toepassingen je ermee kunt doen.

Veel gasten

Master Blender William de Kroon die samen met een college dag-in-dag-uit demonstraties geeft in de imposante markthal, die nog steeds veel toeristen uit binnen- en buitenland lokt, heeft niet te klagen over aandacht in de Blend Bar. Het is aanpoten op zijn Rotterdams. ‘Eigenlijk heb je de bezoekers al gepakt als je laat zien hoe de margarine of broodspread wordt gemaakt’, dat weten de meesten niet.

Onderwijl hij vertelt, maakt De Kroon in soepele handelingen een broodspread, door water, olie, wortelsap en room te mixen. Hij gebruikt voor nu een basisolie van Becel (een menging van zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie), palmolie, olijfolie en een vleugje citroen. Na een tijdje kunnen de bezoekers zijn creatie proeven en brengen hostess in de bar hapjes waarin de spread is verwerkt.

Verschillende oliën

In de bar staan grote flessen opgesteld waarin verschillende  oliemengsels zijn tentoongesteld en waaraan de bezoeker kan ruiken. Onder de flessen zijn de noten en zaden tentoongesteld waarvan de olie is geperst. ‘We willen laten zien waar de olie vandaan komt en wat je met smaak kunt doen’, zegt Van Elk. ‘We zijn bezig met een campagne rond het vernieuwde Becel-imago, om te laten zien dat onze producten gemaakt zijn op basis van ingrediënten uit de natuur.’

De opzet is geslaagd, mensen kunnen in de Olie Blend Bar ruiken en proeven en krijgen veel achtergrondinformatie over de ambachtelijke kant van margarine. Het fabrieksproces is niet in beeld, maar wie weinig van margarine weet, zal na een bezoek aan de bar voortaan met een andere blik voor het boterschap in de supermarkt staan. Voor wie nog van plan was een bezoek te brengen aan de Markthal is ook de Blend Bar een aanrader.

Olie Blend Bar, Markhal Rotterdam, gezien op 16 juni 2015.

De Olie Blend Bar is nog te zien tot 6 juli, daarna gaat het geheel een tournee maken door Europa.

Lees verder op Voeding Nu online:
Inname van noten en pinda’s gerelateerd aan lagere sterfte
Mediterrane dieet: bijna de helft minder kans op hart-en vaatziekten

Reageer op dit artikel