nieuws

‘Slecht slapende mannen verhoogd risico op hartaanval’

Algemeen

‘Slecht slapende mannen verhoogd risico op hartaanval’

Slecht slapen is geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. Dat maakten onderzoekers deze week bekend op het jaarlijkse congres EuroHeartCare in Kroatië (14-15 juni).

Aan het onderzoek van de Russian Academy of Medical Sciences in Novosibirsk in Rusland  deden 657 mannen mee tussen de 25 en 64 jaar, zonder geschiedenis van een hartaanval, beroerte of diabetes. 14 jaar werden gevallen van hartinfarct en beroerte geanalyseerd door de onderzoekers.

 

Slaapstoornis

Gedurende de onderzoeksperiode van 14 jaar had 63% van de participanten die een hartaanval had, ook een slaapstoornis. Volgens de onderzoekers gaat een slaapstoornis vaak gepaard met een negatieve affectieve toestand (angst, depressie en vitale uitputting). Dit leidt vaak tot sociale stress. 

De slaapkwaliteit van de deelnemers werd beoordeeld met behulp van de Jenkins Sleep Scale. Slaapkwaliteitsscores van heel slecht, slecht en matig werden beschouwd als een slaapstoornis.

 

Hartinfarct en beroerte

Verder blijkt uit het onderzoek dat de deelnemers met een slaapstoornis 2 tot 2,5 keer hoger risico hebben op het krijgen van een hartinfarct dan participanten zonder slaapstoornis. Ook is de kans op een beroerte 1,5 tot 4 keer verhoogd bij de deelnemers met een slaapstoornis dan degenen zonder stoornis.

 

Genoeg slaap

Volgens de onderzoekers is het nodig dat naast de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken, lichaamsbeweging en voeding ook slecht slapen moet worden gezien als risicofactor. Het zou op de agenda moeten worden gezet voor de preventie van hart- en vaatziekten. Mensen zouden volgens de onderzoekers 7 tot 8 uur per nacht moeten slapen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Slaapgebrek onderbelichte oorzaak kinderobesitas

Slaaptekort van invloed op gewicht en insulineresistentie diabetici

Reageer op dit artikel