nieuws

Bij inspanning: ‘Drink alleen als je dorst hebt’

Algemeen

Bij inspanning: ‘Drink alleen als je dorst hebt’

Onderzoekers waarschuwen voor het drinken van te veel water en sportdrank tijdens het sporten. Het zou kunnen leiden tot excercie-associated hyponatremia, hyponatremia (EAH). EAH ontstaat wanneer het lichaam te veel vocht heeft ten opzichte van het zoutgehalte.

Wanneer het zoutgehalte in het bloed te laag is, kan het leiden tot neurologische problemen en zelfs fataal zijn. Deze inzichten worden meegenomen in nieuwe internationale richtlijnen die zijn opgesteld door een groep van zestien deskundigen uit vier landen. De nieuwe richtlijnen zijn recent gepubliceerd in de Clinical Journal of Sports Medicine.

 

EAH voorkomen

De onderzoekers vertellen over twee sterfgevallen van twee jonge voetballers in de zomer van 2014 door het drinken van te veel vocht. Een tip die de onderzoekers willen meegeven om EAH te voorkomen: drink alleen wanneer je dorst hebt.

 

Symptomen

De eerste milde symptomen van EAH kunnen bestaan uit misselijkheid en hoofdpijn. De symptomen in ernstige gevallen zijn epileptische aanvallen, ernstige verwarring en coma. Wanneer AEH wordt vermoed, dan moet worden gestopt met drinken de medische hulp worden opgeroepen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Voeding bij krachttraining 

Reageer op dit artikel