nieuws

Computerspel zorgt voor minder consumeren en gewichtsverlies

Algemeen

Computerspel zorgt voor minder consumeren en gewichtsverlies

Een nieuw computerspel zou mensen kunnen helpen om controle te krijgen op hun snackgedrag en helpen om gewicht te verliezen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de University of Exeter en Cardiff University, recent  gepubliceerd in Appetite.

Aan het onderzoek deden 83 volwassenen mee in de leeftijd van 23 tot 65 jaar. De participanten werden verdeeld in twee groepen en speelden online een ander spel. Voor en na het onderzoek werden de deelnemers gewogen. Ze vulden ook voedingsdagboeken in.

 

Gewichtsverlies en minder eten

De ene groep deelnemers (n=41) speelden een spel waarbij ze werden getraind om ongezonde snacks te weerstaan. In het spel moeten de deelnemers voorkomen dat ze drukken op foto’s van ongezondere voedingsmiddelen, zoals koekjes. Deze voedingsmiddelen werden tijdens het spel geassocieerd met ‘stoppen’. Wel mogen ze reageren op gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit. De controlegroep van 42 volwassenen werd getraind met foto’s zonder voedingsmiddelen.

 

Na een trainingsweek vonden de onderzoekers dat de 41 deelnemers gemiddeld 0,7 kilogram lichaamsgewicht verloren en 220 minder calorieën per dag gebruikten dan de controlegroep. De trainingsweek bestond uit vier online sessies van 10 minuten.

 

Grootschalig onderzoek nodig

De onderzoekers zeggen dat grootschalig onderzoek nodig is, maar dat hun onderzoek suggereert dat een cognitieve aanpak de moeite waard is om mensen te helpen met afvallen. Verder liet 88% van de deelnemers weten dat ze graag de trainingen zouden blijven volgen en het ook aan anderen zouden aanbevelen. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Voedselvaardigheid moet je leren

Reageer op dit artikel