nieuws

Diabetes medicijn Saxenda zorgt mogelijk voor gewichtsverlies

Algemeen

Diabetes medicijn Saxenda zorgt mogelijk voor gewichtsverlies

Saxenda (liraglutide) is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2. Een nieuwe studie van de Obesity Research Center van de Colombia University toont aan dat dit middel zou kunnen helpen om mensen te laten afvallen.

Aan het onderzoek deden 3731 mensen mee, zonder diabetes en met ten minste een BMI van 30. De participanten hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. De studie is recent gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

 

Saxenda

De ene groep deelnemers (2478) kreeg elke dag 3,0 mg Saxenda onderhuids ingespoten. De andere groep (1244) kreeg een placebo. Beide groepen kregen eens per maand advies over de aanpassing van hun levensstijl.

In week 56 bleek dat de groep met Saxenda gemiddeld 8 kg was afgevallen, de placebogroep verloor gemiddeld 2 kg lichaamsgewicht. 63,2% van de groep die het geneesmiddel kreeg, had 5% of meer lichaamsgewicht verloren. In de placebogroep was dit 27,1%.

Ook was er in de Saxenda groep een verbetering te zien van de bloedglucose, tailleomtrek en bloeddruk. 

 

Verbetering

De onderzoekers concluderen dat liraglutide, in combinatie met een verandering van het voedingspatroon en meer bewegen, zou kunnen zorgen voor gewichtsverlies bij mensen met overgewicht of obesitas. Ook zorgde het voor een verbetering van de metabole controle en kwaliteit van leven.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koudere omgeving leidt tot verbeterde situatie bij diabetes type 2- patiënten

Reageer op dit artikel