nieuws

Meta-analyse: Suikerdranken gelinkt aan diabetes type 2

Algemeen

Meta-analyse: Suikerdranken gelinkt aan diabetes type 2

Regelmatige consumptie van suikerdranken is geassocieerd met diabetes type 2, onafhankelijk van iemands gewicht. Dat blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in de British Medical Journal.

Een groep van internationale wetenschappers onder leiding van de MRC Epidemiology Unit van de Cambridge University analyseerde de resultaten van zeventien observationele studies.

 

Vruchtensap

Ook de consumptie van vruchtensappen laat een verband zien met diabetes type 2, maar de kwaliteit van het bewijs is beperkt volgens de onderzoekers. Ze geven aan dat zowel kunstmatig gezoete dranken als vruchtensappen geen gezonde alternatieven zijn voor de preventie van diabetes type 2.

 

Diabetes

Een glas drank gezoet met suiker is geassocieerd met een hogere kans (18%) op diabetes. Voor kunstmatig gezoete dranken is dit 8 procent en voor vruchtensappen 7 procent.

 

De onderzoekers schatten dat wanneer de huidige consumptie van suikerdranken doorzet, dit zal zorgen voor twee miljoen nieuwe gevallen van diabetes in de Verenigde Staten en 80.000 in het Verenigd Koninkrijk, wat gepaard zal gaan met veel gezondheidskosten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuw scoresysteem stuurt richting gezond drinkgedrag

Reageer op dit artikel