nieuws

Antibacteriële zeep mogelijk schadelijk

Algemeen

Antibacteriële zeep mogelijk schadelijk

Het ingrediënt Triclosan dat wordt toegevoegd aan antibacteriële handzeep is nutteloos en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dit blijkt uit recent onderzoek van de College of Life Sciences and Biotechnology van de Korea University in Seoul.

Onderzoekers keken naar het bacteriële effect van zeep met triclosan en vergeleken de werking met normale zeep. Het onderzoek is uitgevoerd om de effectiviteit van de desinfecterende werking te bestuderen

Nutteloos

Onderzoekers hebben twintig bacteriestammen blootgesteld aan normale zeep en antibacteriële zeep (met 0.3 % triclosan). De zepen zijn twintig seconden in contact geweest met de bacteriën bij een temperatuur van tweeëntwintig en veertig graden. Dit is te vergelijken met het handen wassen. Hieruit bleek dat er geen verschil was tussen de twee zepen. De antibacteriële zeep was pas effectiever na 9 uur in contact te zijn met de bacteriën.

Bacteriële resistentie

Antibiotica expert dr. David Shlaes legt uit dat antibacteriële zeep zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Volgens hem kunnen bacteriën ongevoelig worden voor triclosan. Hoewel triclosan niet als antibiotica gebruikt wordt, kan het wel zo zijn dat bacteriën resistent worden voor antibioticasoorten die lijken op triclosan. Hierdoor zal de antibiotica niet meer werken.

Lees verder op Voeding Nu online:
Melk vermindert vermogen ziekmakende bacterie
Landelijke campagne tegen voedselinfecties

Reageer op dit artikel