nieuws

‘Darmbacteriën bepalen dieetaanpak’

Algemeen

‘Darmbacteriën bepalen dieetaanpak’

Afvallen met een dieet dat is gebaseerd op de bacteriegroei in je darmen? Onderzoekers van Chalmers University hebben een berekening ontwikkeld die voorspelt hoe personen reageren op een dieet op basis van de individuele micro-organismen in de darmen.

Volgens het onderzoek bepalen micro-organismen in de darmen de stofwisseling. De bacteriën zijn nodig voor de spijsvertering. Er kunnen tot 1000 verschillende soorten bacteriën leven in het menselijke spijsverteringskanaal. De hoeveelheid en soorten bacteriën is per persoon anders.

 

Dieet-experiment

De onderzoekers hebben 45 personen met overgewicht op een caloriearm en eiwitrijk dieet gezet. Voorafgaand aan het dieet zijn de bacteriën in de darmen onderzocht. Op basis hiervan werd onderscheid gemaakt tussen personen met een lage en een hoge diversiteit in bacteriën. De resultaten zijn gemeten door middel van bloedwaarden.

 

Lage diversiteit

Beide groepen verloren gewicht door het dieet. Er was wel verschil tussen de 2 groepen in de verandering in bloedwaarden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het onderzochte  dieet effectiever is voor personen met een lage diversiteit in bacteriën. Zo zouden de gezondheidsrisico’s verlaagd zijn voor deze groep. Onderzoeker Jens Nielsen zegt dat deze groep minder aminozuren vormden na het volgen van het dieet. Dit zou zorgen voor de verbeterde bloedwaarden.

 

De onderzoekers hopen dat er in de toekomst bacteriën toegediend kunnen worden aan personen waarbij de stofwisseling niet goed werkt. Dit zal dan hopelijk een blijvende toevoeging zijn de darmflora.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verband tussen darmflora en vetstofwisseling

Proefdieronderzoek: visolie stimuleert gezonde darmflora

Reageer op dit artikel