nieuws

Calcium suppletie geen effect op botgezondheid

Algemeen

Calcium suppletie geen effect op botgezondheid

Een verhoogde calcium inname door middel van voeding of supplementen voorkomt waarschijnlijk geen botbreuken bij ouderen. Ook zou het niet zorgen voor verbetering op de algehele botgezondheid. Dit blijkt uit een systematische review die gepubliceerd is in The BMJ.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland keken naar meerdere studies waarin de calciuminname verhoogd werd bij personen boven de 50 jaar. Dit is uitgevoerd omdat recente onderzoeken aantoonden dat calciumsupplementen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast is het effect van de suppletie op de botgezondheid nog niet bewezen.

Calcium

De aanbevolen hoeveelheid calcium voor ouderen (65+) is 1100 – 1200 mg per dag om de botdichtheid te verbeteren en botbreuken te voorkomen. Om aan deze behoefte te voldoen worden vaak supplementen geslikt. Calcium is een mineraal  dat onder andere bijdraagt aan de spieren, zenuwen en de opbouw en het onderhoud van de botten.

Voeding of Supplement

De onderzoekers namen bijna 100 studies in ogenschouw met verschillende onderzoeksopzetten. Niet één onderzoek toonde aan dat een verhoogde calciuminname door voeding invloed heeft op het risico op botbreuken. Calcium supplementen tonen wisselende en minimale positieve effecten op het voorkomen van botbreuken. De onderzoekers raden een verhoogde calciuminname ter bevordering van botgezondheid af.

Symposium Zuivel

Op 21 januari houdt Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor het microbioom, pro- en prebiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

Lees verder op Voeding Nu online:
De invloed van voeding op onze botten

Niet dieet, maar beweging zorgt voor sterke botten 

Reageer op dit artikel