nieuws

Consumentenonderzoek naar graanconsumptie gestart

Algemeen

Consumentenonderzoek naar graanconsumptie gestart

Het Louis Bolk Instituut begint een consumentenonderzoek naar de consumptie van tarweproducten en ‘oergranen’ om te achterhalen welke verbanden er zijn met de gezondheid. Het consumentenonderzoek is onderdeel van een onderzoeksproject waarbij veredeling van graangewassen en coeliakie (glutenintolerantie) centraal staan.

Voor het onderzoek worden consumenten gevraagd naar hun ervaringen met de consumptie van tarweproducten en oergranen. Door het breed inventariseren van graanconsumptie en gezondheidsaspecten hopen de onderzoekers te bepalen of oergranen bijdragen aan een beter gezondheid. Zowel gezonde consumenten als mensen met darmklachten maken deel uit van het onderzoek.

 

Darmklachten

Volgens het Instituut heeft minstens 8 procent van de Nederlandse bevolking last van prikkelbaar darmsyndroom. Dit is een aandoening aan de dikke darm, die klachten als krampen, buikpijn, diarree of constipatie veroorzaakt. De onderzoekers geven aan dat deze mensen vaak zelf op zoek gaan naar een oplossing, omdat er geen effectieve medicatie voor bestaat. Het aanpassen van het voedingspatroon is één van de oplossingen.

 

Coeliakie is ook een auto-immuunziekte waar volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging 1 procent van de bevolking last van heeft. Coeliakie is een intolerantie voor gluten, waardoor het lichaam antistoffen maakt tegen gluten. Wanneer er toch gluten gegeten worden, zorgt dit voor een beschadiging aan de dunne darm. Klachten zijn erg divers en bij ieder persoon verschillend. Deze kunnen variëren van diarree tot depressie.

 

Louis Blok Instituut

Het Louis Bolk Instituut uit Driebergen is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, gezondheidsfondsen, provincies, waterschappen, natuur beherende organisaties en het bedrijfsleven en productschappen.

 

Meedoen met het graanonderzoek

Consumenten kunnen de online enquête invullen tot eind oktober 2015 via http://q.mwm2.nl/kuyyZP_QZEWrBePTvwxvaw. Resultaten van dit onderzoek worden in 2016 o.m. via de website van het Louis Bolk Instituut gepubliceerd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Hoe gevoelig tarwe en gluten liggen

Fred Brouns: ‘Glutenhype binnenkort voorbij’

Reageer op dit artikel