nieuws

De voordelen van noten eten voor de gezondheid

Algemeen

De voordelen van noten eten voor de gezondheid

De consumptie van noten kan mogelijk helpen het metabool syndroom te voorkomen, bijdragen aan de mentale gezondheid en kan een positieve bijdrage leveren bij de stofwisseling. Dit blijkt uit een symposium van The International Nut and Dried Fruit Council (INC) dat plaats vond tijdens de European Nutrition Conference in Berlijn.

Tijdens het symposium presenteerden vier experts nieuwe onderzoeken over de positieve effecten van noten op de gezondheid. Die vier experts zijn prof. Jordi Salas-Salvadó (Universitat Rovira i Virgili, Spain), dr. Fran Grodstein (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, USA). dr. Giuseppina Mandalari, (University of Messina, Italy) en dr. Volker Mai (University of Florida, USA).

 

Metabool syndroom

Salas-Salvadó sprak over noten en cardiometabole gezondheid. Hij legde uit dat het eten van noten een positieve bijdrage kan leveren voor patiënten met het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een cluster van aandoeningen zoals abdominale obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol. Het syndroom zou volgende de onderzoeker terug gedraaid kunnen worden door notenconsumptie.

 

Cognitieve gezondheid

Grodstein legde uit dat er een verband is tussen een verhoogde notenconsumptie en verbeterde cognitieve functies bij oudere mannen. Mannen vanaf 67 jaar die meer dan 2 porties noten per week eet scoren beter bij neuropsychologische testen.

 

Metabolisme

Mandalari en Mai spraken over noten en spijsvertering. Mandari presenteerde haar onderzoek waaruit bleek dat pistachenoten belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten vrij maken tijdens de vertering. Mai sprak over het effect van amandelconsumptie op de darmflora. Vooral bij kinderen bleek dat amandelen de bacteriën in de darm beïnvloed en daarmee zorgt voor mogelijke positieve eigenschappen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

 

 

Inname van noten en pinda’s gerelateerd aan verlaagde sterfte

Gezonde voeding kan depressie voorkomen

Reageer op dit artikel