nieuws

Kookboekententoonstelling geopend in Den Haag

Algemeen

Kookboekententoonstelling geopend in Den Haag

In het museum Meermanno in Den Haag is sinds 10 oktober de tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ geopend. De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB).

De tentoonstelling bevat ruim 400 boeken die zijn verdeeld over 6 thema’s. Het koken van toen, koken met beleid, grenzeloos koken, koken met sterren, koken met kinderen en feestelijk koken. Anna Rademakers, collectiespecialist cultuurgeschiedenis van de KB, vertelde tijdens de opening dat zij door middel van deze tentoonstelling een breder cultuurhistorisch perspectief over de eetcultuur wilden tonen.

 

Thema’s

Koken van toen toont boeken van vroeger. Het oudste boek van de tentoonstelling komt uit 1475. Teksten als: ‘Aan de waarde leezers, en in ’t byzonder aan de deftige huis-moeders, jonggetrouwde vrouwen, huuwbaare jonge juffrouwen, huis-houwsters en keuken-meiden’ zijn in dit thema te vinden.

Koken met beleid betreft vooral dieetboeken. De kookboeken hebben een grote diversiteit. Er liggen verschillende dieetboeken zoals ‘Slanker door vasten’ of ‘Bereik en behoud je ideale gewicht’ van Sonja Bakker. Daarnaast liggen er boeken over vegetarisch, veganistisch, glutenvrij eten of boeken over superfoods. Ook liggen er bijvoorbeeld boeken over orthodox joods koken.

Grenzeloos koken toont kookboeken van verschillende eetculturen. U vindt hier onder andere Indische of Surinaamse kookboeken.

Koken met sterren bevat kookboeken van of met bekende personen. Boeken van Sofia Loren tot Jamie Oliver zijn hier tentoongesteld.

Koken met kinderen zijn kinderkookboeken zoals ‘Cool! Ik kook met papa’ en ‘Bakken en braden met Barbie’.

Feestelijk koken zijn boeken over het goede leven. Boeken over hoe te koken voor huiselijke dinertjes of partijen. Ook voor kerstdiners of Oud & Nieuw feestjes zijn er kookboeken beschikbaar. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan tafelschikking. Om deze reden zijn er ook etiquetteboeken te vinden zoals ‘Hoe heurt het eigenlijk?’.

 

Workshops

Naast de vaste tentoonstelling worden er meerdere activiteiten rondom de thema’s georganiseerd.

Spruitjes papier scheppen: Activiteit op 19, 21 en 23 oktober voor kinderen vanaf 6 jaar waarbij groentevezels verwerkt worden in papier. Dit zorgt voor een mooie afbeelding van groente.

Recept tekenen: Activiteit voor volwassenen op 24 oktober en 7 november. Hier wordt geleerd hoe illustraties bij recepten gemaakt worden.

Voorstelling Aan tafel: Een voorstelling op 28 en 29 november van NTJong waarbij u aan een interactieve tafel aanschuift voor een multimedia diner.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Boekrecensie: Dat zal lekker smaken, eet maar op!

Recensie: Koken voor 4 personen voor €5

Reageer op dit artikel