nieuws

2016 is het jaar van de boon

Algemeen

2016 is het jaar van de boon

Het ‘Internationale Jaar van de Boon’ is deze week in Rome ingeluid door de Food & Agricultural Organization van de Verenigde Naties (FAO). Dit vormt de start van een jaar vol wereldwijde initiatieven voor de erkenning van al het goede van de boon als voedingsmiddel.

In 2016 zullen in 32 landen Nationale Bonen Comités bonen op de kaart zetten. De VN en alle deelnemende landen hebben als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. In Nederland is hiervoor het initiatief de Blije Boon in het leven geroepen.

 

Blije Boon

In Nederland eten we weinig peulvruchten. De Nederlandse consument is volgens het Nationaal Comité Bonen nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Om deze reden start het comité vanaf januari 2016 een campagne waarin de boon centraal staat. Onder de naam Blije Boon vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan.

 

Het Nationaal Comité Bonen is een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail.

 

Bron van gezondheid

Professor dr. ir. Daan Kromhout is oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen Universiteit en voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad. Hij is groot voorstander van de groeiende aandacht voor bonen. Hij zegt: ‘De internationale en nationale erkenning van de boon heeft vele voordelen, want bonen zijn heel goed voor de gezondheid. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitaminen en aminozuren en zijn daardoor een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger. Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Eet wekelijks peulvruchten, adviseert de Gezondheidsraad.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger

Reageer op dit artikel