nieuws

Afvallen door light-frisdranken te vervangen door water

Algemeen

Afvallen door light-frisdranken te vervangen door water

Water drinken in plaats van light-frisdrank na een hoofdmaaltijd kan voor gewichtsverlies zorgen tijdens het volgen van een afslankdieet. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham (Groot-Brittannië) en de Digestive Disease Research Institute van Tehran University of Medical Sciences.

De onderzoekers geven aan dat obese personen vaak denken dat het drinken van een ‘light’ versie van frisdrank een makkelijke manier is om af te vallen. Voedingskundigen adviseren daarentegen om water te drinken wanneer je probeert af te vallen. Om het verschil in effectiviteit te meten deden Hamid Farschi en zijn team onderzoek.

Afslankdieet

Voor het onderzoek werden gedurende 24 weken 89 vrouwen onderzocht. Zij dronken allen regelmatig light-frisdranken. De vrouwen waren tussen de 18 en 50 jaar en hadden overgewicht of obesitas. Al deze vrouwen werden op een afslankprogramma gezet. Een groep werd gevraagd om 5 keer per week na de lunch frisdrank te vervangen voor water. De andere groep bleef na de lunch de light-dranken drinken.

Gezondere groep

Van de 89 vrouwen hebben 62 het onderzoek afgemaakt (30 is de water-groep en 32 is de frisdrank-groep). De groep die water dronk verloor gemiddeld 1,2 kg meer gewicht dan de frisdrank drinkende groep. Ook bleek dat in de watergroep het insulineniveau in het bloed (in nuchtere toestand gemeten) en de insulineresistentie meer was gedaald dan in de frisdrank groep. Ook was het glucoseniveau in het bloed na een maaltijd in de watergroep lager dan bij de frisdrankdrinkers. Volgens de onderzoekers zou water drinken de kans op diabetes kunnen verlagen.

Er bleek geen duidelijk verschil te zijn tussen de groepen in tailleomtrek, nuchtere plasmaglucosewaarden en lipide profielen zoals cholesterol.

Lees verder op Voeding Nu online:
Afvallen door water drinken
Een derde lijners na dieet zwaarder

Reageer op dit artikel