nieuws

Amerikanen eten gezonder, maar nog lang niet gezond genoeg

Algemeen

Amerikanen eten gezonder, maar nog lang niet gezond genoeg

Het Amerikaanse dieet is de afgelopen jaren verbeterd, maar in het algemeen zijn de Amerikaanse bewoners nog ver verwijderd van een gezond dieet. Dit blijkt uit recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat in het november nummer van Health Affairs is gepubliceerd.

De onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health bestudeerden hoe veranderingen in de kwaliteit van het dieet invloed had op ziekte en vroegtijdig overlijden. In totaal werd het dieet van 33,885 Amerikanen onderzocht in de periode van 1999 tot 2012.

Verbeterd eetgedrag

De onderzoekers zagen dat er gedurende 14 jaar in totaal 1.1 miljoen vroegtijdige doden zijn voorkomen door groeiend gezond eetgedrag. Het verschil in de kwaliteit van het dieet tussen 1999 en 2012 heeft volgens de onderzoekers geresulteerd in 12,6 procent minder diabetes type 2, 8,6 procent minder hart- en vaatziekten en 1,3 procent minder kanker.
De onderzoekers kwamen erachter dat er maar een kleine verbetering in het voedingspatroon nodig is om de kans op ziekten te verkleinen.

Nog steeds ongezond

Ondanks dat er steeds gezonder gegeten worden, is het Amerikaanse dieet ver van optimaal. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde ‘gezond-eten-score’ nooit hoger was dan 50. Er werd gemeten met een schaal van 0 – 110, waarbij 110 voor het gezondst staat.

Gezond eetgedrag aanmoedigen

Uit dit onderzoek bleek dat vooral de inname van transvetten en suikerhoudende dranken significant gedaald was. De onderzoekers geven aan dat dit zou kunnen komen door wettelijke handelingen zoals het transvet-verbod van de FDA en suiker-taks. De onderzoekers raden daarom aan om gezond eetgedrag te blijven aanmoedigen.

Lees verder op Voeding Nu online:
Southern eetpatroon verhoogt risico op hart- en vaatziekten
Dertig procent van de Amerikanen denkt dat alcohol drinken gezond is 

Reageer op dit artikel