nieuws

Dieet op maat mogelijk door een schatting van de glucosestofwisseling

Algemeen

Dieet op maat mogelijk door een schatting van de glucosestofwisseling

Het is misschien mogelijk om een gepersonaliseerd dieet te maken op basis van de veranderingen op het bloedglucoseniveau na de maaltijd. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Cell.

Verhoogd bloedglucose na de maaltijd speelt een belangrijke rol bij diabetes, maar de onderzoekers geven aan dat bestaande diëten gelimiteerd effectief zijn in het stabiel houden van de hoeveelheid glucose in het bloed. Om meer inzicht te krijgen de glucosestofwisseling deden de onderzoekers van Weizmann Institute of Science in Israël onderzoek naar glucoseniveaus van 800 personen.

Individuele verschillen

Voor het onderzoek werden gezonde personen tussen de 18 en 70 jaar geselecteerd. De 800 proefpersonen werden een week lang bestudeerd. De onderzoekers keken naar het microbioom, bloedwaarden, vragenlijsten betreffende eetgewoonten en lichaamsbeweging, antropometrie en een voedingsdagboek.

Glucosepiek door tomaten

Tijdens het onderzoek bleek dat verschillende personen, verschillend reageren op hetzelfde voedingsmiddel. Zo bleek dat een vrouw een sterke stijging in het bloedglucose had na het eten van tomaten, wat bij de meeste mensen niet het geval zou zijn. Een op maat gemaakt dieet zou volgens de hoofdonderzoeker nodig zijn: ‘Voorafgaand aan dit onderzoek was er geen mogelijkheid om haar een gepersonaliseerd dieet zoals wij dit nu doen voor te leggen, wat mogelijk een grote effecten zou hebben op het verloop van haar pre-diabetes.’

Schatting

Omdat de bloedglucoseverschillen na een maaltijd per persoon anders zijn, hebben de onderzoekers een algoritme ontworpen dat de glycemische reactie voorspelt. Om dit algoritme te testen voerden de onderzoekers een dubbelblind onderzoek uit waar 26 nieuwe proefpersonen een dieet met “goede” of “slechte” voeding kregen. Voorafgaand aan het dieet werd het bloedglucose 1 week lang continu gemeten om vervolgens per persoon te bepalen welke voedingsmiddelen in welke categorie vielen. Het onderzoek bevestigde dat de “goede” voeding  zorgde voor een stabielere bloedglucosewaarde.

Microbioom

Steeds meer onderzoek wijst uit dat het dieet effect heeft op het darmmicrobiota. Om te kijken of de voedingsinterventies effect hadden op het microbioom werden dagelijks monsters verzameld. Uit dit onderzoek bleek dat ondanks dat microbiotasamenstelling en diëten per persoon verschillen, meerdere veranderingen in het microbioom plaatsvinden tijdens het volgen van een andere dieet. De hiervoor bepaalde “goede” voeding zou zorgen voor veranderingen die een positief effect zou hebben op het bloedglucoseniveau.

Meer informatie

De onderzoekers hebben een eigen website voor hun onderzoek en hebben een duidelijke uitleg over de resultaten in cartoonformaat gepubliceerd op Youtube.

Lees verder op Voeding Nu online:
Slechte controle bloedglucose vijftig procent meer kans op dementie

Reageer op dit artikel