nieuws

Smartphone herkent diabetes in speeksel

Algemeen

Smartphone herkent diabetes in speeksel

Onderzoekers van Tec de Monterrey Universiteit (Mexico) ontwierpen in samenwerking met de Universiteit van Houston een nieuw apparaat dat diabetes type 2 kan opsporen in speeksel. Dit meldt het Mexicaanse tijdschrift Investigacion y Desarrollo (iD). De onderzoekers hopen het apparaat over twee jaar op de markt te brengen.

Het apparaat is geschikt voor smartphones en levert volgens Palomares binnen enkele seconden resultaat. Door de groeiende kwaliteit van telefooncamera’s kan de smartphone binnenkort de biomarker voor diabetes type 2 zichtbaar maken.

 

Ontwikkelingsfase

Momenteel wordt het prototype getest op vrijwilligers. Daarna wordt het apparaat getest in afgelegen gebieden waar de bevolking het vaak moet doen met zelfdiagnostisering. Tot slot moet er nog een partij worden gevonden die geïnteresseerd is in het produceren van het apparaat.

 

Makkelijke diagnose

Projectcoördinator dr. Marco Antonio Rite Palomares geeft aan dat hij en zijn team met deze uitvinding het leven van de patiënt makkelijker willen maken. Maar ook willen zij gezondheidszorg toegankelijker maken voor de lage inkomensgroepen. Door de makkelijke en vroege diagnostisering daalt volgens de onderzoeker de kans op complicaties en de bijbehorende kosten. 

 

Gebruiksgemak

De onderzoeker zegt dat de nieuwe diabetes-test net zo simpel wordt als een zwangerschapstest. Ook wordt hierdoor het gebruik van naalden overbodig. Met behulp van een in de telefoon geïntegreerd micro-apparaat en software zal de biomarker oplichten, wat duidelijk zal maken of iemand diabetes heeft.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Met je smartphone groeihormoon in melk opsporen

Slechte controle bloedglucose vijftig procent meer kans op dementie

Reageer op dit artikel