nieuws

Afleiding tijdens het eten leidt tot ongezond eetgedrag

Algemeen

Afleiding tijdens het eten leidt tot ongezond eetgedrag

Voor zowel kinderen als volwassenen leidt afleiding tijdens de maaltijd tot ongezonder eetgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Illinois.

De onderzoekers gingen na hoe sterk het effect was van onderbrekingen of afleiding tijdens een maaltijd. Om hier achter te komen namen ze van 60 families een video op tijdens een maaltijd. De helft at in stilte, de andere helft in een kamer waarnaast een luidruchtige stofzuiger aan stond.

 

Eetgedrag

De video’s werden geanalyseerd op basis van actie, controle van gedrag, eetgedrag en communicatie. De onderzoekers zagen enig effect van de afleiding op het eetgedrag bij de ouders. De ouders die aten in een onrustige omgeving kozen meer dieetdranken, aten meer koekjes en aten meer wortelen dan de groep die at in stilte. De kinderen aten niet anders, maar wel viel het op dat de communicatie binnen het gezin veranderde als de ouders afgeleid waren.  

 

Afleiding

De afgeleide volwassenen stonden vaker op van tafel, zeiden minder positieve dingen en besteedden minder aandacht aan hun kinderen. Onderzoeker Barbara Fiese zegt: ‘Als ouders afgeleid zijn, letten ze waarschijnlijk niet op wat hun kinderen eten en ze laten waarschijnlijk geen positieve interesse zien aan hun kind. Dit is juist belangrijk voor het ontwikkelen van gezond eetgedrag van kinderen.’

 

Voorbeeldfunctie

Fiese geeft aan dat ouders een voorbeeldfunctie hebben. ‘Als je steeds van tafel gaat of ergens door afgeleid wordt, kun je geen aandacht aan de kinderen geven of een voorbeeld geven voor het herkennen van honger of verzadiging.’ Ook geeft ze aan dat de kans groot is dat je niet doorhebt wanneer je voldaan bent, omdat je met andere dingen bezig bent. ‘Kinderen die opgroeien in een chaotische omgeving hebben een verhoogde kans om ongezonde voeding te kiezen en om overgewicht of obesitas te krijgen’, aldus de onderzoeker.

 

Ongestoord eten

De onderzoekers concluderen dat gezinnen regelmatig gezamenlijk moeten eten, op vaste tijden en zonder onderbrekingen of afleidingen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Omgevingsfactoren hebben invloed op gewicht kinderen

Reageer op dit artikel