nieuws

Bijna de helft van de mensen met nierschade weet dit niet

Algemeen

Bijna de helft van de mensen met nierschade weet dit niet

Ongeveer 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, maar 40 procent daarvan weet dat zelf niet. Dit meldt de Nierstichting.

Personen met nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Vroege opsporing en adequate behandeling zijn van belang om die gevolgen te voorkomen.

Onjuiste controle

Niet alle mensen met chronische nierschade zijn in beeld bij de huisarts. Dat heeft volgens de Nierstichting meerdere oorzaken. Een daarvan is dat bij mensen met verhoogd risico op nierschade (bij hoge bloeddruk en diabetes) niet altijd een nierfunctiecontrole plaatsvindt. Ook worden laboratoriumgegevens te weinig uitgewisseld tussen bijvoorbeeld de specialist en de huisarts. 68 procent van de patiënten met nierschade heeft niet de juiste code in het patiëntendossier.

Factsheets

De Nierstichting stelde in samenwerking met wetenschappelijke experts 8 nieuwe factsheets voor professionals op. Hierin staat informatie over de opsporing en preventie van chronische nierschade en de oorzaken, klachten, behandelingen en stadia. Ook geven de sheets informatie over dialyse en transplantatie bij nierfalen. De factsheets zijn kosteloos te downloaden.

Lees verder op Voeding Nu online:
Proefdieronderzoek Mogelijk gunstige effecten vitamine D bij dialyse

Reageer op dit artikel