nieuws

Driekwart van de plotse hartdoden niet in categorie ‘hoog risico’

Algemeen

Driekwart van de plotse hartdoden niet in categorie ‘hoog risico’

Bijna 75 procent van de personen die overlijden door plotseling hartfalen valt niet in de groep die volgens de richtlijnen wordt aangeduid met een verhoogd risico. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School.

Amerikaanse onderzoekers analyseerden data van de Nurses’s Health studie. In dit onderzoek zijn tussen 1980 en 2012 72.484 gezonde vrouwen gevolgd. In deze groep vonden de onderzoekers 445 gevallen van plotse hartdood, 1.286 gevallen van fatale coronaire hartziekte en 2.272 niet-fatale hartinfarcten.

Overgewicht

Uit de analyse komt naar voren dat vrouwen met overgewicht 1,5 keer meer kans hebben op een plotse hartdood dan vrouwen met een gezond gewicht. Vrouwen met obesitas hebben zelfs 2 keer zoveel kans op deze plotselinge dood.  

Gewicht zegt niet alles

Ook zagen de onderzoekers dat vrouwen, ongeacht de BMI, die in de eerste periode van de volwassen jaren in gewicht aankwamen, een groter risico hebben op een plotse hartdood. Dit risico blijft bestaan, zelfs als de vrouw dit gewicht later weer kwijtraakt. David Wilber, hoofdredacteur van het medisch tijdschrift JACC: Clinical Electrophysiology zegt: ‘Dit onderzoek toont aan dat het effect van obesitas op hartproblemen al begint in het begin van de volwassen jaren. Het benadrukt de behoefte naar vroege identificatie en behandeling van deze aandoening.’

Lees verder op Voeding nu online:
Diabetische vrouwen gevoeliger voor hartaanval

Reageer op dit artikel