nieuws

Op zoek naar supermarkten voor quinoacrackers

Algemeen

Op zoek naar supermarkten voor quinoacrackers

Steeds meer producten bevatten spelt en haver. Ook quinoa past in dit rijtje. Het gewas komt tegenwoordig lang niet meer altijd uit de Zuid-Amerikaanse Andes. Steeds meer boeren in Noordwest-Europa stappen over op dit lucratieve gewas. Ook bedrijven zien kansen, zoals de startup GreenFood50, dat quinoacrackers op de markt bracht en later dit jaar een brood met dit ingrediënt zal introduceren.

Quinoa is hard op weg om in Noordwest-Europa een volwassen gewas te worden. Op zo’n 4000 hectare (in Nederland 250 hectare) verbouwen boeren de plant die de quinoazaden draagt. Jaarlijks komt 2 tot 4 ton quinoa per hectare van het land.

Saponine

Nederland heeft zelfs een heuse branchevereniging voor quinoatelers: Dutch Quinoa Group. De Europese quinoa heeft één groot voordeel ten opzichte van zijn familie uit Zuid-Amerika: dit gewas bevat geen saponine. “Er is water en energie nodig om dit buitenste laagje eraf te wassen wat ten koste gaat van waardevolle voedingsstoffen.”

GreenFood50

Aan het woord is managing director Marc Arts van GreenFood50, een warm pleitbezorger van Europese quinoa. “Wageningen UR heeft in twintig jaar de saponine eruit veredeld.” Arts: “Quinoa bevat alle negen essentiële aminozuren in perfecte ratio. Spelt en haver missen deze essentiële nutriënten of ze komen voor in een andere ratio.”

Sportcentrum Papendal

Onlangs bracht GreenFood50 een quinoacracker op de markt. Arts’ bedrijf is van plan nog meer voedingsmiddelen te introduceren onder het merk ‘GreenFood50’. Later dit jaar volgt brood met quinoa. De cracker bevat 20% quinoa en bestaat voor de rest onder andere uit spelt en lijnzaad. Het product bevat geen tarwe. “We leveren aan Sportcentrum Papendal en we proberen meer ingangen te vinden bij supermarkten”, zegt Arts, die meldt dat quinoa goed te verwerken is in de fabriek.

Arts speelt met de gedachten om een vleesvervanger op basis van quinoa te ontwikkelen. “Dat is een uitdaging qua kostprijs, betaalbaarheid en technologie. Het is de kunst om de juiste partijen hiervoor te vinden. Ze willen het liefst iets dat kant-en-klaar is.”

Reageer op dit artikel