nieuws

Eiwitkwaliteit blijft op peil bij gebruik nieuwe eiwitbronnen

Algemeen

Eiwitkwaliteit blijft op peil bij gebruik nieuwe eiwitbronnen

Wie vaker vlees vervangt voor alternatieve eiwitten, krijgt geen tekort aan kwalitatief goede eiwitten.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van een onderzoek naar nieuwe eiwitbronnen.

Het RIVM onderzocht of de overstap naar voedingsmiddelen met nieuwe eiwitbronnen gevolgen heeft voor de hoeveelheid eiwitten die Nederlanders binnenkrijgen en de kwaliteit daarvan.

Nieuwe eiwitbronnen

Het onderzoek richtte zich op de consumptie van vlees- en zuivelvervangers, zoals soja, lupine, algen en insecten (sprinkhanen en meelwormen).

Ook onderzocht het RIVM kweekvlees. Dit is op dit moment nog niet als producttoepassing voor consumenten te verkrijgen.

Voldoende hoogwaardige eiwitten

De onderzoekers constateren dat eiwitten in nieuwe voedingsmiddelen iets minder goed door het lichaam worden opgenomen of een minder gunstige samenstelling aan aminozuren hebben. Ondanks dat krijgen Nederlanders voldoende hoogwaardige eiwitten binnen. Vrijwel niemand gebruikt uitsluitend nieuwe eiwitbronnen. Het voedingspatroon blijft meer dan genoeg traditionele eiwitten bieden.

Dierlijke eiwitten

In een gangbaar Nederlands voedingspatroon komt het grootste deel van de eiwitten uit vlees, zuivel en ei. Deze dierlijke eiwitbronnen hebben een ongunstig effect op het milieu en zullen in de toekomst minder beschikbaar zijn, stelt het RIVM Daarom is er vanuit de samenleving steeds meer aandacht voor alternatieve eiwitbronnen.

Novel foods

Voedingsmiddelen met nieuwe eiwitbronnen vallen onder de EU-Verordening voor Nieuwe Voedingsmiddelen, ook wel novel foods genoemd. Voordat de producten worden toegelaten tot de markt, wordt eerst beoordeeld of ze veilig zijn. Zo wordt er onder andere gekeken naar allergische reacties. 

Reageer op dit artikel