nieuws

Europarlement stemt tegen invoering voedingsprofielen

Algemeen

Europarlement stemt tegen invoering voedingsprofielen

Het Europees parlement heeft dinsdag in een resolutie de zogenoemde ‘voedingsprofielen’ van tafel geveegd. Deze voedingsprofielen zouden moeten voorkomen dat ongezondere producten toch een voedings- of gezondheidsclaim kunnen krijgen.

Over de invoering van de voedingsprofielen wordt al jaren gesproken. Al in 2009 zou de EU zogeheten voedingsprofielen met minimumeisen aan voeding vaststellen. Producten die te veel vet, zout of suiker bevatten, zouden daarna geen gezondheids-, mineralen- of vitamineclaim meer op de verpakking mogen zetten. De invoering van de voedingsprofielen bleef echter uit.

Schrappen

Het Europees Parlement heeft dinsdag een resolutie aangenomen die de Europese Commissie oproept om deze voedingsprofielen definitief te schrappen. Redenen daarvoor zijn volgens parlementsleden ‘blijvende onduidelijkheden’ over de implementatie van voedingsprofielen en een mogelijke marktverstorende werking ervan. De resolutie van het Parlement is overigens niet bindend, maar een oproep aan de Europese Commissie.

Reactie

Volgens consumentenorganisaties zoals foodwatch kiest het EU-parlement daarmee voor de fabrikanten. De organisatie vindt het een slechte zaak dat fabrikanten ‘hun producten kunnen blijven promoten als zogenaamd gezond met een grote vitamineclaim op de verpakking’. Foodwatch, dat onderzoek deed naar het onderwerp, in een stevige reactie: “Of het nu gaat over mierzoete frisdrank ‘met 10 vitamines’, ijsjes ‘rijk aan vitamine c’ of energy drinks ‘met B-vitamines’: De voedingsindustrie mag – als het aan het Europees parlement ligt – junkfood blijven promoten met gezond ogende vitamineclaims. Als de Europees commissaris voor gezondheid Vytenis Andriukaitis de resolutie van het Europees parlement opvolgt dan kan de junkfoodlobby haar champagnekurken laten knallen. De lucratieve toevoeging van vitamines aan junkfood om ze te promoten als zogenaamd gezond, kan doorgaan. Maar de oplossing van de obesitascrises is hiermee weer een stap verder uit zicht.”

Achtergrond voedingsprofielen

De Europese wetgeving over voedings- en gezondheidsclaims moest misleiding voorkomen en helderheid scheppen over wat gezond is en wat niet. Daarom werd er bij de regelgeving rekening mee gehouden dat producten die in één aspect gezond zijn, maar in andere voedingsstoffen juist ongezond, géén gezondheidsclaim mochten dragen. Daartoe moesten er voorwaarden voor maximale hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, transvetzuren, zout en suikers worden geformuleerd.

Reageer op dit artikel