nieuws

Biologische sector begint campagne tegen patenten op zaden

Algemeen

Biologische sector begint campagne tegen patenten op zaden

Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, is deze week de landelijke campagne ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’ begonnen. Tot eind juni vraagt de organisatie de aandacht ‘voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten’.

Volgens Bionext  kunnen internationale bedrijven door een te ruime EU-patentwetgeving steeds vaker patenten claimen op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten. Inmiddels zijn er meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en al meer dan duizend aangevraagd.

Minder diversiteit

De patenten hebben volgens Bionext grote gevolgen zoals ‘een rem op veredeling van zaden, verdwijnen van diversiteit per soort, het aanbod van groenten in de winkel wordt minder en wat overblijft wordt duurder’.

Gezamenlijk in actie

De biologische sector vraagt met de campagne via www.degrootstezaadbank.nl steun van het Nederlandse publiek. Met deze actie speelt Bionext in op de komende internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over patenten. Nederland zit deze conferentie in Brussel voor en wil de ruimte voor de interpretatie van de patentwetgeving voor de internationale bedrijven verkleinen.

Partners

Verschillende partijen ondersteunen deze publieksactie: De Bolster, Estafette, Natuurwinkel, Eosta, Green Organics, Udea, Biowinkelvereniging, Stichting EKO, Stichting Zaadgoed, Slow Food en Greenpeace.

Reageer op dit artikel