nieuws

Energieverbrander bruin vet niet alleen aan gezet door koude

Algemeen

Energieverbrander bruin vet niet alleen aan gezet door koude

Bruin lichaamsvet verbrandt vetten en suikers en kan een rol spelen bij het behoud van een gezond gewicht. Een paar jaar geleden werd aangetoond dat bruin vet wordt geactiveerd door koude, daardoor komt warmteproductie op gang waarbij energie wordt verbrand. Een nieuw onderzoek laat nu zien dat ook lichaamseigen stoffen als schildklierhormoon en galzuren een rol spelen bij de activatie van bruin vet.

Dat bruin vet niet alleen warm loopt voor koude, maar ook voor andere stoffen, ontdekte Evie Broeders in haar promotieonderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Toediening van schildklierhormoon en/ of galzuren blijkt het vet aan te zetten.

Schildklierkanker

Broeders deed haar onderzoek bij patiënten met schildklierkanker. Na operatieve verwijdering van de schildklier hebben deze patiënten nauwelijks nog schildklierhormoon in het bloed. Zij krijgen daarom schildklierhormoon in tabletvorm toegediend, waarna het hormoonniveau binnen enkele maanden weer stijgt. Dit bood de gelegenheid het effect van schildklierhormoon op bruin vet te onderzoeken. Uit het onderzoek is gebleken dat door het schildklierhormoon de activiteit van bruin vet toeneemt.

Galzuren

Een tweede onderzoek werd uitgevoerd naar het effect van galzuren op bruin vet van mensen. Van onderzoek met dieren was al bekend dat er een stimulerend effect op bruin vet vanuit ging. Broeders toonde aan dat na toediening van galzuurtabletten zowel het energiegebruik als de activiteit van bruin vet toeneemt.

Afvallen

Meer onderzoek is nodig om na te gaan in hoeverre het mogelijk is mensen met overgewicht en obesitas te laten afvallen door toediening van lichaamseigen stoffen als schildklierhormoon en/ of galzuur. ‘Zover zijn we nog lang niet, maar hier liggen wel kansen’, aldus Broeders.

 

Bron: Pathways for brown adipose tissue activation in humans, 27 mei Universiteit Maastricht.

Reageer op dit artikel