nieuws

‘Europarlement steekt stokje voor stempel “gezond” op energiedrankjes’ (update)

Algemeen

Energiedrankjes en cola mogen zich niet aanprijzen als ‘maakt je alerter’. Het Europees Parlement steekt vandaag een stokje voor gezondheidsbeweringen met cafeïne zoals op energiedrankjes. Dat meldde Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor het CDA, vanochtend in een persbericht. Aan het eind van de dag ging de Europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid akkoord met het verwerpen van gezondheidsbeweringen op onder andere energiedrank, bijna unaniem.

Volgens een plan van de Europese Commissie zouden beweringen over gezondheidseffecten van energiedrankjes mogen worden toegestaan. Volgens Schreijer-Pierik zou het parlement de Europese Commissie terugfluiten. Een meerderheid van de Europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid, die het onderwerp vanmiddag behandelde, verwierp vrijwel unaniem het Europese Commissie-plan. Het voltallige Europarlement stemt erover in de eerste week van juli.

Meer drinken

‘Door te doen alsof energiedrankjes gezond zijn, gaan mensen er méér van drinken. En dat is juist ongezond. Een volwassene mag dagelijks tot 400 milligram cafeïne drinken. Je zit al gauw aan die grens met een paar kopjes koffie, thee en een stukje chocola’, aldus Schreijer-Pierik, die benadrukt dat het niet gaat om een verbod op de drankjes, maar alleen om de gezondheidsbewering op de blikjes en flesjes. Ook wijst ze op de lastige uitvoerbaarheid van gezondheidsbeweringen die uitsluitend gericht zouden mogen worden op gezonde volwassenen die zware activiteiten verrichten.

Idioot plan


Haar sociaaldemocratische collega uit Denemarken Christel Schaldemose, die het initiatief nam tot de resolutie waarin het Europees Parlement zijn standpunt inneemt over het plan van de Commissie, gaf in de media al aan het voornemen van de Europese Commissie ‘Een idioot plan’ te vinden. Ze wijst daarbij ook op de hoeveelheid suiker in energiedrank en het toenemende overgewicht bij jongeren.

Foto's

Reageer op dit artikel