nieuws

‘Pillen voor behandeling hoge bloeddruk niet genoeg’

Algemeen

‘Pillen voor behandeling hoge bloeddruk niet genoeg’

Erfelijke factoren spelen bij hoge bloeddruk een grotere rol dan tot nu toe gedacht werd. Internationale onderzoekers hebben 31 nieuwe genetische varianten ontdekt die betrokken zijn bij een hoge bloeddruk.

Het onderzoek waarin de data van ruim 342.000 mensen zijn betrokken werd deze maand gepubliceerd in Nature Genetics. De onderzoekers concluderen dat een hoge bloeddruk niet een enkele, op zichzelf staande aandoening is die met één soort pil valt te behandelen. Genen spelen volgens de onderzoekers een belangrijke rol bij het hebben van een hoge bloeddruk.

Andere theorieën

De gangbare gedachte in de medische praktijk is dat de nieren de belangrijkste regulator zijn van de bloeddruk in het lichaam. Als gevolg een langdurige verhoogde bloeddruk zouden de nieren beschadiging kunnen oplopen. Ook zijn er ook andere theorieën die wijzen op verandering in weerstand van de bloedvaten die met het ouder worden ontstaat, waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan.

Verandering in DNA

Het nieuwe onderzoek wijst er nu op dat sommige mensen door een mutatie in hun DNA een hoge bloeddruk kunnen krijgen. Er zijn 31 nieuwe genetische varianten ontdekt. Hierdoor zou een andere aanpak van een hoge bloeddruk nodig kunnen zijn.

Maatwerk

In de huidige situatie wordt een hoge bloeddruk door artsen behandeld met een bepaald medicijn en een advies om gezonder te leven. Volgens de onderzoekers zal er voor de behandeling van een te hoge bloeddruk meer maatwerk aan te pas moeten komen.

Nieuwe medicatie

Door de ontdekking van de genetische varianten kunnen er nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld. De verwachting is dat het nog tien tot dertig jaar zal duren voordat deze beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel